Správně připravená granola je levná, zasytí na celé dopoledne a pochutnají si všichni

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 22.11.2023 06:45
granola

Máte rádi granolu neboli müsli, ale cena za ni se vám zdá vysoká? Nehledě na obsah tuku a cukru? Připravte si domácí, je chutnější, zdravější a můžete ji obohatit o to, co máte rádi.

Chutná a vydatná granola se považuje za vhodnou snídani, která dodá tělu energii, minerály a vitamíny. Přidáte-li čerstvý džus, smoothie či jednoduše bylinkový čaj, budete se cítit skvěle, plní energie a budete mít dobrou náladu. A to je jistě v dnešní uspěchané době velice důležité. Pokud je člověku veselo, rázem vnímá vše lépe a den je pro něj příjemnější. Jak připravit domácí granolu, která bude chutnat i odpůrcům zdravé stravy?

Proč si dopřát granolu

Domácí granola je bezpochyby pro naše zdraví přínosnější. Nejenže neobsahuje mouku, kterou najdeme v kupovaných variantách od známých a drahých značek, ale také nebude obsahovat tolik cukru. Vlastně, klidně si ji připravte bez cukru, záleží pouze na vás. Mimo jiné, pojídání této pochoutky snižuje hladinu špatného cholesterolu, cukr v krvi, podporuje peristaltiku střev, zasytí až do oběda, ale také zvyšuje kognitivní funkce. Díky ořechům a ovoci bude mít granola vysoký obsah antioxidantů, ale také omega-3 mastných kyselin. 

Domácí granola

Co se týká ceny, ovesné vločky seženete za dvacet korun, pokud máte domácí jablka, využijte do granoly křížaly. Ořechy lze využít vlašské a lískové, které můžete nasbírat v přírodě či na vlastní zahrádce. Co se týká sladidla, využijte med. Ten je sice drahý, ale je ho hodně a využití má bohaté. Záleží jen a pouze na vás, jaké suroviny použijete. Rozhodně lze tuto pochoutku připravit vcelku levně. 

Recept na domácí granolu

Kdo má rád křupavou granolu, zapeče ji v troubě. Naopak kdo má rád slepenější hrudky, které jsou v mléce za malou chvíli měkké, připraví ji na pánvi. Dokonce ji můžete připravit v horkovzdušné fritéze. Připravte si: 2 lžíce másla nebo přepuštěného másla, 4 lžíce medu, 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů, půl hrnku nasekaných lískových ořechů, půl hrnku nakrájených křížal, 1 hrnek ovesných vloček a 1 hrnek špaldových vloček. Pokud budete chtít, přidejte dvě lžíce chia semínek, půl hrnku kokosových lupínků a trochu brusinek.

Domácí granola

V pánvi rozpusťte máslo s medem a přidejte smíchané vločky s ostatními surovinami a intenzivně míchejte či prohazujte. Granolu můžete buď dále opékat, přibližně pět minut za intenzivního míchání, nebo ji rozprostřete na pečící papír a dejte upéct do trouby. A to na 160 °C cca 15 minut. Po pěti minutách míchejte, aby se opekla rovnoměrně.

A pokud budete mít čas a chuť, vyzkoušejte patnáctiminutový vločkový koláč, je vynikající. 

Mohlo by Vás zajímat

Stezka v oblacích
publikováno 25. 2. 2024 autor Petr Dostál

Stezky korunami stromů nabízejí skvělou zábavu i adrenalin i v zimě

Kuchyň
publikováno 26. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Jak docílit čistého a stále lesklého dřezu? Držte se několika kroků

Rostliny
publikováno 25. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Jaké pokojové rostliny se hodí do tmavých bytů a domů

zavřít reklamu
×
Reklama