Jak připravit vynikající bramboráky, které nejsou nasáklé tukem? Zkuste jejich vylepšenou verzi

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 30.11.2023 07:37
Bramborák

Bramboráky patří mezi tradiční pochoutky, které si občas dopřáváme. Dobře se pojídají, ale také zasytí. Vyzkoušejte mírně vylepšenou verzi, pochutná si celá rodina.

Bramboráčky, které nejsou nasáklé olejem, navíc jsou vylepšené, ale stále stejně dobré? Tak takové si můžete dopřát klidně i dnes. Strouhání brambor je sice zdlouhavější proces, ale samotná příprava již tolik času nezabere. Jsou také méně nasáklé tukem, tudíž vám z nich nebude těžko a můžete si je dopřát klidně i k večeři.

Bramboráky bez velkého množství oleje

Lidé milují smažení v oleji. Tuk nese chuť, proto není divu, že na smažené pokrmy vzniká nebezpečná závislost. Bohužel většinu pokrmů delším smažením znehodnotíme, a tak vzniká výsledek s minimální či žádnou výživnou hodnotou. Nehledě na to, co přepálený tuk obsahuje. Triglyceridy v něm obsažené se v přepáleném oleji začnou rozpadat a uvolňují akrolein. Bohužel se jedná o karcinogenní látku, kterou bychom přijímat neměli. 

Olivový olej

S olejem to začíná být špatné již ve chvíli, kdy se z něj začne kouřit či jej použijete podruhé. Pokud si přece jen smažené neodpustíte, například nyní na Vánoce, což zřejmě nikdo z nás, smažte v oleji, který má vysoký kouřový bod. Například kouřový bod částečně rafinovaného slunečnicového oleje je 237°C. Řepkový olej má kouřový bod 240 °C , ghí 250 °C, olivový olej 199 až 242 °C - záleží na druhu. 

Tak trochu jiné bramboráky

Bramborové placky tedy nebudeme smažit, ale budeme je péct v troubě. Na každou placku poté nakapejte jednu lžičku zvoleného oleje. Připravte si tedy: 500 gramů brambor, 150 gramů na drobné kostičky pokrájenou šunku, 2 vejce, sůl a pepř podle chuti, 10 stroužků česneku, 2 lžíce majoránky, 200 gramů sýru, 100 gramů hladké mouky. 

Brambory oloupejte a nastrouhejte. Slupky si nezapomeňte schovat, neboť mají velmi široké využití, o kterém jsme psali v minulém článku. Dále brambory osolte a nechte v mísy odstát. Poté odlijte vodu z brambor a přidejte nakrájenou šunku, nastrouhaný sýr a zbytek ingrediencí. Troubu si předehřejte na 180 °C a pečte přibližně 20 minut. Dobré jsou také naplněné širším plátkem šunky, vynikající. K těmto bramborákům připravuji fazolovou směs z černých fazolí na mexický způsob, také vynikající.   

Mohlo by Vás zajímat

Šalotka
publikováno 29. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Jak vypěstovat šťavnatou šalotku? Postupujte správně a vyhněte se častým a zbytečným chybám

Hortenzie
publikováno 27. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Jarní řez hortenzií podpoří bohaté květenství a kompaktnost keře. Jak na něj a neudělat chybu?

¨Rajčata
publikováno 26. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Které odrůdy rajčat jsou odolné plísni? Vysévejte druhy, které patří mezi nejoblíbenější

zavřít reklamu
×
Reklama