Nejlepší marokánky, které se sní jako první, vždy se povedou a zvládne je i začátečník

autor Nikola Klementová publikováno 05.12.2023 07:00
Marokánky

Mnozí z nás již zahájili vánoční pečení, někteří stále ještě vyčkávají. Pokud plánujete a máte rádi marokánky, proč si je neupéct? Jsou jednoduché. Rádi vám poradíme, jak na ně.

Marokánky patří k typickému vánočnímu cukroví, na kterém si rádi pochutnáme. Má vynikající konzistenci a ořechy s kandovaným ovocem dodají výsledku vynikající chuť. Někdo však kandované ovoce nemá rád. To však ale neznamená, že se marokánek vzdáte, zkuste je připravit bez něj, a to pouze s oříšky. Navíc z nich můžete připravit i poměrně zdravou pochoutku.

Ořechy patří mezi superpotravinu, proč je jíst

V kostce si rozebereme tři druhy ořechů, které do marokánek přidáme. První z nich jsou vlašské ořechy. Ty nám rostou na zahrádce či je můžeme nasbírat u polí. Jejich velkou předností je, že chrání naše srdce, snižují cholesterol a regulují krevní tlak. Obsahují mnoho vitamínů, ale tako antioxidantů a omega-3 mastných kyselin. 

Vlašské ořechy

Dále budeme přidávat lískové oříšky. I ty si můžeme nasbírat v přírodě. Obsahují mnoho minerálních látek a vitamínů, ale také podporují funkce mozku, chrání srdce a cévy. Mandle obsahují vitamin E, který je považován za silný antioxidant bojující se záněty v těle. Obsahují bílkoviny, zdravé tuky, vitamíny a minerální látky. 

Recept na jednoduché marokánky

Na marokánky si připravte: 200 mililitrů mléka, 100 gramů másla, 90 gramů medu, 60 gramů cukru, 250 gramů ořechů, 250 gramů kandovaného ovoce (pokud nemáte rádi kandované ovoce, nahraďte jej ořechy) a 80 gramů mouky.  V hrnci rozehřejte máslo, med, cukr a mléko. Odstavte ze sporáku a přidejte nasekané ořechy smíchané s moukou a míchejte dokud nevznikne hustá konzistence. 

Rozehřejte si troubu na 180 °C a plech vyložte pečícím papírem. Lehce jej potřete olejem a pomocí lžíce vytvořte malé hrudky, které mírně zploštíte. Následně pečte deset až patnáct minut. Vychladlé marokánky ze spodní strany namáčíme do čokoládové polevy. 

Mohlo by Vás zajímat

Bedřichov
publikováno 18. 2. 2024 autor Petr Dostál

Bedřichov spustil nový informační systém pro řidiče

Kartágo
publikováno 20. 2. 2024 autor Petr Dostál

Cestujete do Tuniska? Nevynechejte návštěvu Kartága

Vaření
publikováno 20. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Rychlý oběd: Několik levných inspirací na celý pracovní týden

zavřít reklamu
×
Reklama