Víkendová inspirace na rychlý oběd: Chilli con carne podle Jamieho Olivera

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 10.12.2023 08:00
Chilli con carne

A máme tu další víkendovou inspiraci, co rychlého, ale především vydatného uvařit k obědu. Dnes si společnými silami připravíme chilli con carne, které je rychlé a velice chutné.

Každý občas potřebuje nějakou inspiraci, která ho inspiruje k rychlému a vydatnému obědu. A pokud máte rádi mleté maso, fazole, rajčata a koření, bude tento recept ideální přímo pro vás bude. Připravte si pochoutku inspirovanou Jamiem Oliverem a zjistěte, proč je vhodné s určitou pravidelností jíst fazole, abychom se udrželi v kondici. 

Proč si pravidelně dopřávat luštěniny

Luštěniny patří mezi kvalitní zdroje rostlinných bílkovin, které by v jídelníčku chybět neměly. Obsahují vlákninu, ale také vitamín B, E a kyselinu listovou. Nesmíme zapomenout ani na minerální látky, jako jsou vápník, měď, železo, hořčík a draslík. Co se týká účinků na naše zdraví, začneme tedy vlákninou. Ta zodpovídá za zdraví našich střev. A jak jistě víte, pokud jsou střeva v kondici, je v kondici i náš imunitní systém. Vláknina preventivně působí proti zácpě a podporuje správnou peristaltiku střev. Fazole také snižují cholesterol a tlak, jsou vhodné pro diabetiky a zajišťují správný chod cév a srdce. 

Luštěniny

Chilli con carne podle Jamieho

Připravte si: 2 cibule, 1 řapík celeru, 4 stroužky česneku, 2 střední mrkve, olej, 1 lžičku chilli, 1 lžičku římského kmínu, 2 kapie, 3 špetky skořice, 2 plechovky červených fazolí, 2 konzervy loupaných rajčat, 500 gramů mletého masa (nejlépe hovězího), sůl a pepř podle chuti. Kdo má rád, ať přidá dvě lžíce kukuřice.  

Cibuli oloupejte, česnek také, mrkev oškrábejte a celer opláchněte. Cibuli s česnekem nasekejte na drobné kousky a mrkev s celerem také. Do pánve nalijte trochu oleje, přidejte cibuli, nechte ji zesklovatět a přidejte česnek, celer a mrkev. Restujte 3 minutky a přidejte kmín, chilli a tři špetky skořice. V restování pokračujte dalších 5 minut. Poté přidejte nakrájenou kapii a maso, které necháte zatáhnout. Pak přidáte sterilovaná rajčata, popřípadě kukuřici, hrnek vody a přibližně 45 minut vařte pod poklicí. Občas promíchejte a na závěr osolte a opepřete. Pokud budete chtít, přidejte nasekaný koriandr. Podávejte například s rýží.

Mohlo by Vás zajímat

Rybíz
publikováno 23. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Jak na správnou výsadbu rybízu: Postupujte podle druhu, abyste se těšili z bohaté úrody

Vaření
publikováno 20. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Rychlý oběd: Několik levných inspirací na celý pracovní týden

Mug cakes
publikováno 20. 2. 2024 autor Nikola Klementová

3x hrnková buchta z mikrovlnné trouby: Rychlá snídaně i dezert ke kafíčku

zavřít reklamu
×
Reklama