Výborná vánočka, která je vláčná díky jedné přísadě a kynutí v lednici: Recept zvládne každý

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 12.12.2023 07:00
Vánočka

Vánočka se peče nejen na Vánoce, ale klidně i mimo nich. Jak upéct tu, která bude chutnat celé rodině? A jakou přísadu přidat, aby byl výsledek vláčný a opravdu chutný?

Nedokážete si představit, že byste vánočku pekli i jindy než na Vánoce? A to zřejmě kvůli pletení? Připravit ji z šesti pruhů opravdu není nic jednoduchého. Ale věděli jste, že lze koupit formu na vánočku? Pak je pečení jedna velká radost, navíc si ji můžete připravit i kdykoli během roku. Nebo se pleteme a přípravu této pochoutky zvládáte levou zadní? Ať je to tak či tak, vyzkoušejte náš recept, který jistě zachutná nejen vám, ale i dětem a všem, kteří ochutnají. 

Přísada, která vánočku zjemní

O jakou přísadu se jedná a jak vlastně docílit toho, aby vánočka byla dokonalá? Jednoduše řečeno – nespěchejte na ni. Co se týká přísady, doporučujeme použít sádlo. Právě tato jednoduchá surovina, která je součástí většiny domácností, zajistí vláčnost a vynikající výslednou chuť. Navíc, věděli jste, že se sádlem je každé kynuté těsto dobré i klidně za tři dny? 

Vánočka

Ano, je tomu tak. Navíc díky němu prodloužíte trvanlivost. Pokud si však nechcete odepřít chuť lahodného másla, zkombinujte obě suroviny. A v případě, že vás napadá otázka, zda sádlo změní chuť vánočky, není tomu tak. A pokud máte sádlo domácí či ho od někoho můžete koupit, učiňte tak. Sádlo ze supermarketu není tolik dobré.  

Kynutí vánočky

Vánočku pečeme i během roku. Tradičně ji necháme hodinu kynout a šup s ní do trouby. Ale ta vánoční, ta si nějak vždy vyslouží poctivější a zdlouhavější opečovávání. Díky delšímu kynutí bude výsledek více vláčný a chuťově lepší. Pokud si ji chcete vychutnat ráno na Štědrý den, začněte již dva dny předem. První den zadělejte těsto, nechte ho rozkynout, přikryjte ho a šup s ním do lednice. Kvasinky společně s lepkem začnou pracovat a po úplném vykynutí bude těsto pružné a ideální ke zpracování. Další den jej vytáhněte z lednice a nechte ještě hodinu a půl kynout. Poté už jen upleťte vánočku a šup s ní do trouby. Následující den ráno si ji vychutnejte. 

Recept na vánočku

Připravte si: 500 gramů hladké mouky, 220 mililitrů mléka, 90 gramů cukru, 35 gramů droždí, 50 gramů másla a 30 gramů sádla, špetku soli, 1 vejce, 1 žloutek, 1 chemicky neošetřený citron, 50 gramů sultánek. Plus jeden žloutek a trochu másla na potření. Do misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a rozmíchejte na kaši. Přidejte lžičku mouky a vlažné mléko. Zamíchejte a nechte vzejít kvásek.

Vánočka

Ve větší mísy smíchejte mouku, cukr, vejce a žloutek, rozpuštěné, ale ne horké máslo a sádlo. Dále nastrouhejte kůru z jednoho citronu a přidejte ji k surovinám společně se špetkou soli. Přidejte do těsta i kvásek. Vše spojte dohromady v hladké těsto, přidejte sultánky rozmočené ve vodě či v rumu a zapracujte je. Nechte těsto půl hodiny kynout a poté ho umístěte do druhého dne do lednice. Nezapomeňte, že po vytažení musí ještě hodinu a půl kynout. Poté jej dejte do formy či upleťte vánočku, potřete ji rozpuštěným máslem a rozšlehaným žloutkem, posypte mandlemi a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně jednu hodinu. 

Pokud vánočka začne rychle hnědnout, přikryjte ji alobalem. V případě, že hledáte inspiraci, jaké vánoční cukroví péct, nahlédněte do našich receptů

Mohlo by Vás zajímat

Orchidej
publikováno 23. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Jak omladit orchidej: S tímto jednoduchým postupem vám pokvete i stará rostlina

Bedřichov
publikováno 18. 2. 2024 autor Petr Dostál

Bedřichov spustil nový informační systém pro řidiče

Mug cakes
publikováno 20. 2. 2024 autor Nikola Klementová

3x hrnková buchta z mikrovlnné trouby: Rychlá snídaně i dezert ke kafíčku

zavřít reklamu
×
Reklama