Netradiční vánoční likér, na kterém si pochutnáte a můžete jej využít klidně i jako dárek

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 14.12.2023 07:15
Kokosový likér

Ať už vaječný či karamelový, likér k vánočním svátkům jednoznačně patří. Pokud ještě žádný nemáte a nechce se vám dělat s vaječňákem, vyzkoušejte jiný, netradiční, ale přesto tolik chutný.

Možná jste ještě žádný likér nestihli připravit, ale možná také přemýšlíte nad tím, čím své blízké na Vánoce obdarujete. Pokud nevíte, jaký dárek zvolit, ten jedlý bude vždy správnou volbou. Připravte jim klidně likér, nalijte ho do pěkné skleněné lahve, opatřete si nějakou ozdobnou jmenovku se stuhou a perfektní dárek budete mít rychle připravený. 

Tekutý dárek vždy potěší

Samozřejmě můžete zajít do obchodu a nějakou lahvinku kvalitního alkoholu koupit. Jenže ta se většinou schová do vitríny a popíjí se pouze občas. Ovšem domácí likér, který nebude tak silný a bude se pít takzvaně sám, navíc bude s láskou připravený, si jistě každý s radostí vychutná okamžitě. Úplnou klasikou je takzvaný vaječný likér. Samozřejmě ale i on se může různě obměňovat a vylepšovat. Dnes však nebudeme připravovat likér z vajec, nýbrž z kokosu. Ti, kteří mají rádi tuto exotickou pochoutku, si na kokosovém likéru jistě pochutnají. 

Likér se zmrzlinou

Recept na kokosový likér

Připravte si: 100 gramů strouhaného kokosu, 500 mililitrů kokosového mléka, 1 kelímek smetany ke šlehání, 5 lžic Salka, 400 mililitrů vodky nebo nejlépe bílého rumu. Do hrnce nalijte mléko, Salko, přisypte kokos a přidejte smetanu. Všechny ingredience v hrnci přibližně tři minuty za stálého míchání povařte. Odstavte, nechte vychladnout a po vychladnutí umístěte do druhého dne do lednice. 

Následující den si vezměte tyčový mixér a vše důkladně rozmixujte. Vezměte si nejlépe plátýnko a přelijte přes něj likér, abyste zachytili všechen kokos. Ten pak můžete použít do buchty nebo ho vyhoďte. Přidejte zvolený alkohol, promíchejte a máte hotovo. Jednoduché a tolik dobré. 

Tip na závěr: Likér taktéž můžete využít do cukroví. Lahodně chutná přidaný v kuličkách s rafaelo krémem, o kterém jsme psali v minulém článku. Výborný je také se šlehačkou. Do skleničky nalijte kokosový likér a doplňte ji šlehačku ve spreji. Nebo kupte smetanu ke šlehání v kelímku a doma si ji vyšlehejte. Naprostá delikatesa, i když velice kalorická. 

Mohlo by Vás zajímat

Akvárium
publikováno 25. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Jak odstranit vodní kámen ze skla akvária? Přesný postup krok za krokem

Kutná hora
publikováno 22. 2. 2024 autor Petr Dostál

Klenoty Středočeského kraje: města, která stojí za návštěvu

Perovskie
publikováno 24. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Suchomilná trvalka podobná levanduli. Svým vzrůstem a nenáročností překvapí – jak o ni pečovat?

zavřít reklamu
×
Reklama