Rychlé a jednoduché těsto ze 4 surovin, které využijete na slané cukroví i sladké pohoštění

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 16.12.2023 08:15
Těsto

Máte rádi těsta, která jsou okamžitě připravená a lze s nimi kouzlit na mnoho způsobů? Vyzkoušejte těsto pouze ze čtyř surovin, které má bohaté využití.

Rychlé, jednoduché, ale především chutné, takové je těsto, které si společně upečeme. Pokud máte rádi jídla s rychlou přípravou, ještě k tomu s dokonalým výsledkem, věříme, že níže zmíněné těsto vašim požadavkům vyhoví. Z jakých surovin se těsto skládá a co z něj můžeme upéct? Tento recept si určitě uložte či zapamatujte, neboť by se vám možná mohl hodit na silvestrovské pohoštění.

Jak lze těsto využít

Těsto ze čtyř surovin má opravdu bohaté využití. Vykouzlit z něj můžete slané nivové čtverečky, ale také klidně hvězdičky, záleží jen a pouze na vás. Těsto tedy vyválejte, posypte nivou a dejte upéct – lahůdka. Těsto také využíváme pro slané cukroví. Vyválejte ho, vykrojte kolečka, do půlky z nich vykrojte uprostřed malé kolečko, stejně jako u lineckého, a celá kolečka potřete kečupem. Poté na něj položte kousek šunky, druhé kolečko s otvorem a dejte zapéct. Těsto lze také upéct jako slaný závin. Kreativitě se v takovém případě meze nekladou. 

Štrúdl

Využít ho můžete i při pečení sladkých dobrot. Například jablečný štrúdl je z tohoto křehkého těsta vynikající. Ovšem také rohlíčky plněné povidly ořechy či mákem. Z těsta lze připravit mnoho lahůdek, kterými můžete pohostit své blízké či návštěvu nejen kdykoli během roku, ale také na Silvestra či klidně na Vánoce? Na Silvestra si z nich můžete připravit vynikající tyčinky. Rozválejte těsto, potřete ho vejcem, posypte sýrem a rozkrájejte rádýlkem. 

Recept na jednoduché těsto

Připravte si: 300 gramů másla nebo rostlinného tuku, 300 gramů tvarohu, 300 gramů hladké mouky a špetku soli. Pokud budete těsto připravovat na slaný způsob, soli přidejte více. V mísy smíchejte povolené máslo a tvaroh. Přidejte mouku a vytvořte hladké těsto, které lze rozválet. Pokud máte tvaroh ve vaničce, je možné, že budete muset přidat o trochu více mouky, aby těsto bylo hladké. 

Poté ho dejte alespoň na hodinu do lednice odpočívat, aby se spojily veškeré suroviny. Následně rozválejte a tvořte to, na co máte chuť.  

Mohlo by Vás zajímat

Perovskie
publikováno 24. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Suchomilná trvalka podobná levanduli. Svým vzrůstem a nenáročností překvapí – jak o ni pečovat?

Demence
publikováno 22. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Jak se vyhnout demenci a co dělat pro mozek, aby zdravě fungoval do vysokého věku

Zahrada
publikováno 22. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Tato letnička by na zahradě neměla chybět. Je zdravá, bezúdržbová a brzy bude čas na její výsev

zavřít reklamu
×
Reklama