Domácí kefír uleví zažívání a žlučníku po vánočním hodování: Jak na jeho výrobu

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 31.12.2023 08:00
Kefír

Kefír je pro naše zažívání jako pohlazení. Samozřejmě, že si ho můžeme koupit na každém rohu, ale pokud si ho vyrobíme doma, bude mnohem kvalitnější a lahodnější než ten kupovaný. Výroba domácího kefíru je velmi jednoduchá. Pojďte do toho s námi.

Na domácí kefír budete potřebovat jen pár ingrediencí a jeho chuť bude nezaměnitelná. Nezapomeňte na to, že když použijete čerstvé a kvalitní potraviny, nejlépe v BIO kvalitě, o to lepší váš domácí kefír bude. Bude napumpovaný velkým množstvím vitamínů, minerálů, živin a přinese spoustu benefitů pro vaše zdraví. 

Vyrobte si dobrý domácí kefír

Co budete potřebovat na výrobu kvalitního domácího kefíru? Kupte si opravdu kvalitní, plnotučné mléko a jeden sáček mléčných kefírových kultur. Váš domácí kefír bude plný přirozených probiotik, které přispívají ke správnému fungování imunity. O vaše zdraví a o vaše zažívání tak bude dokonale postaráno. Dokonce je prokázáno, že kefír zvládají strávit i lidé s intolerancí laktózy. Nemusíte použít pouze kravské mléko, ale můžete vyzkoušet i ovčí nebo kozí mléko, které vašemu kefíru dodají nové a nezaměnitelné chutě. 

Kefír

Postup výroby domácího kefíru

Co si připravit na výrobu skvělého domácího kefíru? Nachystejte si sklenici o objemu 1,1 litru, 1 litr kvalitního plnotučného mléka a mléčné kefírové kultury. Jeden sáček kefírových kultur zamíchejte do mléka, které má pokojovou teplotu. Mléko promíchejte a sklenici uzavřete. Směs nechte stát při pokojové teplotě asi 48 hodin. Pokud chcete kefír kyselejší chuti, můžete ho nechat stát déle. Během fermentace kefír několikrát promíchejte. Jestliže se stane, že se kefír srazí, neznamená to, že je zkažený. Ukončete fermentaci a kefír zkonzumujte. 

Přínosy kefíru pro zdraví

Kefír přináší pro naše zdraví spoustu benefitů. Podporuje imunitu a účinně pomáhá proti kandidovým infekcím, které se mohou projevovat například výtoky. Vápník obsažený v kefíru podporuje naše kosti. Kefír má také značné protirakovinné účinky a pokud jste užívali antibiotika, dokáže účinně a rychle navrátit přirozenou mikroflóru do střev. V případě, že vás trápí vyrážky, ekzémy a jiná onemocnění kůže, pravidelné pití kefíru dokáže ovlivnit stav vaší kůže. Pokud trpíte alergiemi, pravidelné pití kefíru zmírní jejich projevy. 

Mohlo by Vás zajímat

výsev celeru
publikováno 18. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Čas výsevu celeru je tu: Jak postupovat, abychom sklidili zdravou a chutnou zeleninu

Bramborová polévka
publikováno 21. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Připravte si poctivou bramboračku, která voní česnekem, zahřeje a pochutnáte si

Orchidej
publikováno 23. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Jak omladit orchidej: S tímto jednoduchým postupem vám pokvete i stará rostlina

zavřít reklamu
×
Reklama