2 lehké a vynikající pomazánky, které přijdou vhod po vánočním hodování

autor Nikola Klementová publikováno 05.01.2024 06:50
Pomazánka

Po příjemně strávených svátcích, kdy jsme si dopřávali samé dobroty, bychom měli našemu zažívání odlehčit. Proto jsme pro vás připravili dvě chutné, lehké a zdravé pomazánky.

Pomazánky patří mezi rychlé, vydatné, ale také klidně zdravé svačinky, které si s libostí vychutnáváme. Můžeme si je dát například k večeři, na svačinku v práci či dětem do školy. Dnes jsme pro vás připravili dvě svěží a rychlé pomazánky, které uleví zažívání po vánočním hodování a nastartují metabolismus. Pusťme se společně do přípravy.

Cottage a okurka v hlavní roli

Cottage sýr se řadí mezi chutné, nízkokalorické, ale především zdravé druhy sýrů, které nabízí tělu prospěšné bílkoviny. Obsahuje minerální látky, vitamíny, ale také tolik důležitý vápník. Navíc obsahuje bakterie mléčného kvašení, tudíž má pozitivní vliv na naše trávení. Okurka patří mezi nízkokalorické a svěží potraviny, které umí detoxikovat tělo. Podporuje zdravé kosti, bystrý mozek, soustředění, snižuje cholesterol, působí blahodárně na trávení a pokožku. 

Okurka

Okurková pomazánka s cottage sýrem

Na pomazánku si připravte tyto suroviny: 1 kelímek kvalitního cottage sýra, ½ okurky hadovky, 1 kus malé cibule, 1 lžíci nasekané zavařené papriky, sůl a pepř podle chuti. Cibuli nasekejte na drobné kostičky a okurku nastrouhejte na jemném struhadle. Dejte ji do sítka a pořádně z ní vymačkejte šťávu. Okurku dejte do misky a cottage sýr do sítka, aby odtekla tekutina. Poté nakrájejte papriku a smíchejte s ostatními surovinami. Osolte a opepřete. Pomazánku si dopřejte například s čerstvými domácími bulkami

Tvaroh a pečené papriky jako základ

Tvaroh je nabití bílkovinami, ale také vápníkem. Obsahuje minimum kalorií, ale mnoho významných látek pro organismus. Například vitamíny skupiny B, A, C, D, E, omega-3 a omega-6 a další výživné látky. Zasytí na dlouhý čas a lze s ním kouzlit na mnoho způsobů. Papriky obsahují vitamíny skupiny B, karoteny, zinek, draslík, vápník, fosfor, měď a železo. 

Papriky

Tvarohová pomazánka s pečenými paprikami

Připravte si: 2 čerstvé papriky, 200 gramů tvarohu, 1 balení žervé, 1 cibuli, lžičku sušeného oregana, sůl a pepř. Pokud nechcete použít oregano, upečte společně s paprikami také 4 stroužky česneku. Začněte tedy tím, že si rozehřejete troubu na 200 °C a plech vyložte pečicí papírem. Papriky rozkrojte na půlky a položte je na plech. Pečte dvacet minut. Po upečení papriky nakrájejte na drobné kousíčky a smíchejte je s tvarohem, cibulí nakrájenou na kostičky, přidejte žervé, sůl, pepř, popřípadě oregano či upečený česnek. Vše promíchejte. Ideální pomazánka na čerstvý chléb, ale také na housky

Mohlo by Vás zajímat

Caminito del Rey
publikováno 21. 2. 2024 autor Aleš Mohr

Návštěva Caminito del Rey, nejnebezpečnější cesty světa

Geely Yuanjing X6
publikováno 15. 2. 2024 autor Petr Dostál

Otřesou čínské automobilky evropským trhem?

Levandule
publikováno 21. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Jarní řez levandule je pro bohaté květenství, tvar i růst zásadní. Jak a kdy na něj, aby byl proveden správně

zavřít reklamu
×
Reklama