Jak uvařit rýži, aby chutnala jako od profesionála? Dodržte tyto 3 kroky a bude dokonalá

autor Nikola Klementová publikováno 10.01.2024 06:50
Rýže

Máte rádi rýži, ale po uvaření je často slepená, měkká a tolik vám nechutná? Z toho důvodu jsme pro vás připravili jednoduchý postup, jak ji uvařit tak, aby chutnala božsky.

Říkáte si, že babička, ale i maminka vaří rýži tak dokonalou, nadýchanou a vynikající, ale nejde vám na rozum, jak to dělají? V čem tkví příprava? Proč ji mají tak dobrou a vy ji máte vždy měkkou a lepivou? Neteskněte, rádi vám prozradíme, jak docílit toho, abyste vždy uvařili dokonalou rýži, která nebude slepená a měkká. Stačí dodržet pouhé tři nejdůležitější kroky.

Jak uvařit dokonalou rýži

Existuje opravdu mnoho druhů rýže. Například divoká, basmati, hnědá, kulatozrnná, jasmínová a mnoho dalších. Dnes si však uvaříme rýži, která je součástí snad většiny domácností. A tou je bílá rýže loupaná, například dlouhozrnná. Prvním krokem k dosažení kýženého výsledku, bude rýži potřeba zbavit škrobů, které způsobují slepení. Rýži stačí vysypat do síta a studenou vodou proplachovat tak dlouho, až z ní bude odtékat čirá voda. 

Rýže

Správná nádoba, ale i množství vody

Můžete použít vysoký či běžný hrnec, ale spodní část rýže bude během vaření zatěžkaná, tudíž bude měkčí a slepenější. Aby se rýže uvařila stejnoměrně, bude lepší zvolit širokou a nízkou nádobu, která má také poklici. Z vlastní zkušenosti doporučuji použít zapékací mísu a rýži péct v troubě. Výsledek je poté nadýchaný a vynikající. Co se týká množství vody, držte se staré dobré hrnkové metody. To znamená, že jeden hrnek rýže uvaříte v jednom a půl hrnku vody. 

Rýži nejdříve opečte

Jakmile bude rýže propláchnutá a odměřená, do hrnce nalijte trochu oleje či másla a opečte ji. Nenechte ji připálit, stále míchejte. Jakmile se rozvoní, vysypejte ji do zapékací mísy a přidejte odměřené množství vody. Promíchejte, doprostřed umístěte půlku cibule (dodá opravdu vynikající chuť) a upečte. Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C po dobu 30 minut. Po 20 minutách rýži zkontrolujte a ještě dopečte. Po upečení vezměte vidličku na maso či tu obyčejnou a rýži načechrejte. Přejeme dobrou chuť. 

Mohlo by Vás zajímat

Zamiokulkas
publikováno 20. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Jak množit zamiokulkas, abychom měli více rostlin, které přitahují peníze a ženské štěstí

Knoflíková kapradina
publikováno 19. 2. 2024 autor Petr Dostál

Knoflíková kapradina: Jak ji pěstovat, aby zdobila domácnost?

cestování se psem
publikováno 17. 2. 2024 autor Petr Dostál

Karavaning se čtyřnohým kamarádem

zavřít reklamu
×
Reklama