Rychlý a jednoduchý špaldový chléb, který zvládne i začátečník a bude dobrý i druhý den

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 11.01.2024 07:20
Chléb

Jistě nikdo z nás nepochybuje o tom, že pečivo, které si doma upečeme, je zdravější než z obchodu. A to i s moukou, která nepochází od místního mlynáře. Jak upéct vynikající špaldový chléb?

Pokud nebudeme kupovat obyčejnou pšeničnou mouku, která je čištěná a zbavená všech výživných látek, ve výsledku získáme zdravý produkt. Navíc chléb bude chuťově lepší. Jak tedy upéct vynikající domácí pečivo, které zvládne i začátečník? Jednoduše podle našeho receptu. Pusťme se společně do pečení a upevňování našeho cenného zdraví. 

Proč špaldová mouka

Má lahodnou chuť a konzistencí a vlastnostmi je zcela totožná s obyčejnou bílou moukou. V dnešním receptu však použijeme špaldovou mouku celozrnnou. Ta už má jiné vlastnosti, neboť vyžaduje více tekutiny. Navíc se celozrnná mouka vyrábí z celých zrn, které se umelou a stále obsahují řadu významných živin. Nejen vlákninu, ale také vitamin B, vápník, hořčík, mangan, železo, zinek, vitamin E a další. 

Oproti bílé mouce, u které jsou rozemleta pouze vnitřní zrna a tím ztrácí živiny, ta celozrnná jich obsahuje mnoho. Mnozí lidé však tvrdí, že celozrnné mouky nejsou pro ně, neboť jsou velice drahé. Ale je tomu opravdu tak? Kvalitní a chutnou mouku tohoto typu lze koupit do 40 Kč. Z ní připravíme dva chleby i pro čtyřčlennou rodinu. Navíc, věděli jste, že celozrnné pečivo zvyšuje pocit sytosti, a tím pádem ho tolik nesníte?

Těsto

Chléb ze špaldové mouky

Připravte si: 450 gramů špaldové celozrnné mouky, 350 mililitrů vlažné vody, 1 sáček droždí, 1 lžíci kmínu, 1,5 lžičky soli, ½ lžičky cukru, 2 lžíce olivového oleje, 6 lžic semínek, například slunečnicová semínka, dýňová, lněná. Je třeba dodat, že každá mouka má jiné chování. Pokud tedy bude těsto příliš lepivé, poprašte ho moukou. Pokud bude naopak příliš tuhé, přidejte malé množství vody. 

Špaldový chléb: Postup

Začněte tím, že do misky vysypete droždí, cukr, lžičku mouky a všechny suroviny zalijete vlažnou vodou. Promíchejte a odložte na teplé místo, kde vám vzejde kvásek. Dále semínka zalijeme vroucí vodou a necháme je 15 minut odpočívat. Vodu poté slijte a do mísy nasypte kmín, sůl a promíchejte. Přidejte ořechy, kvásek, olej a promíchejte. Uhnětené těsto dejte na jednu hodinu kynout na teplé místo. Po vykynutí jej dejte na pracovní plochu a 10x za sebou jej přeložte. Poté těsto umístěte do vymazané formy či plechu a nechte ještě 15 minut kynout. Pečeme na 250 °C pod pokličkou a 20 minut bez pokličky na 200 °C. 

Vyzkoušet také můžete bulky plné bílkovin, ale i semínkový chléb II.

Mohlo by Vás zajímat

Levandule
publikováno 2. 3. 2024 autor Nikola Klementová

Vypěstujte si vlastní rostliny levandule ze semen. Budou silné, zdravé a úžasně vonící

Rybíz
publikováno 26. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Jak prořezat rybíz: Díky správnému postupu zajistíte bohatou úrodu a zdraví keřů

Mrkvový koláč
publikováno 28. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Levný mrkvový moučník, který je jednoduchý, vynikající a rychle připravený

zavřít reklamu
×
Reklama