Neobyčejné zpracování ředkviček: Vyzkoušejte ředkvičky ve sladkokyselém nálevu

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 25.04.2023 05:00
ředkvičky

Ředkvičky patří mezi velmi oblíbenou zeleninu, kterou si lze dopřát na mnoho způsobů. Například do salátů, na čerstvý chléb s máslem, ale také v nálevu.

Rané ředkvičky jste mohli do skleníku vysévat již v únoru, což znamená, že jste sklízeli již na konci března. Pokud jste ředkvičky vysévali nedávno a brzy čekáte úrodu, možná by se vám hodil recept, jak bulvičky ředkviček efektivně využít a zároveň je uchovat na delší čas. Chuť je výborná a příprava je velmi jednoduchá a poměrně rychlá. 

Co nám mohou ředkvičky nabídnout

Věděli jste, že ředkvičky patří k zelenině, kterou lze pěstovat celoročně? Jak už jsme zmínili, můžeme je pěstovat ve skleníku, poté na záhoně (pokud nehrozí mrazy), ale také doma na parapetu, a to během zimy. Dokonce je nemusíte ani přihnojovat či výsevat do prohnojeného substrátu. Co nám tedy tyto malé bulvičky mohou nabídnout? 

Je pravdou, že ředkvičky působí dezinfekčně na zažívací trakt, takže mohou pomoci lidem při průjmech, ale také při nadýmání. Pokud si je dopřejete pravidelně, podpoří správnou funkci imunitního systému a tělu doplní řadu vitamínů a minerálních látek. Obecně působí detoxikačně na celý organismus, proto je vhodné si je na jaře dopřát. Taktéž snižují hladinu cholesteru v krvi a rozšiřují cévy. Navíc posilují paměť a pomáhají při cukrovce. A nejlepší na konzumaci ředkviček je, že mají velmi nízkou energetickou hodnotu. Sto gramů ředkviček obsahuje pouze 67 kj. 

Suroviny
minus 4 porce plus
ingredience ingredience
40 ks ředkviček
ingredience ingredience
4 ks bobkové listy
ingredience ingredience
1 l vody
ingredience ingredience
14 g hořčičného semínka
ingredience ingredience
1 lžíce soli
ingredience ingredience
100 ml octa
ingredience ingredience
60 g cukru
Postup
1
Zavařovací sklenice vyvařte a nechte okapat. Dále si připravte hrnec a nalijte do něj jeden litr vody. Přidejte bobkové listy, hořčičná semínka, sůl, ocet a cukr. Vše společně pět minut povařte.
2
Ředkvičky zbavte kořínků, ale také listů a opláchněte je. Poté je vložte do zavařovacích sklenic, zalijte lákem, a to přibližně půl centimetru pod okraj a zavíčkujte. Sterilizujte dvacet minut na 90 °C.

Ředkvičky ve sladkokyselém nálevu jsou skvělé ke grilovanému či pečenému masu, ale také k zapečeným těstovinám. Z čerstvých ředkviček můžete připravit lahodnou smetanovou polévku. Lze je také syrové pokrájet a vmíchat do míchaných vajec. Dokonalé jsou také do tvarohové pomazánky s ředkvičkou a šalotkou. Jednoduše řečeno – ředkvičky si můžeme vychutnat na mnoho způsobů.

Mohlo by Vás zajímat

Punkevní jeskyně
publikováno 26. 2. 2024 autor Petr Dostál

Tip na výlet do nitra skal: Které jeskyně mají otevřeno i v zimě?

Kuchyň
publikováno 26. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Jak docílit čistého a stále lesklého dřezu? Držte se několika kroků

Tlustice
publikováno 1. 3. 2024 autor Nikola Klementová

Jak přesadit tlustici: Vhodný termín je již nyní, ale pozor na chyby, které ji zahubí

zavřít reklamu
×
Reklama