Vynikající stánkové langoše, které jsou dobré i druhý den a zvládne je i začátečník

autor Nikola Klementová publikováno 27.01.2024 08:00
Langoš

Ne příliš zdravá pochoutka, ale přesto tolik dobrá – to jsou langoše, které si čas od času rádi dopřejeme. Jak je připravit, aby chutnaly jako ze stánku?

Langoše patří mezi pochoutky s dlouholetou tradicí, na kterých si rádi pochutnáme například na vánočních trzích či jinde na slavnostech. Je to takové jídlo do ruky, které je sice mastné, ale tolik dobré. Často si je dopřáváme s čerstvým česnekem a kečupem. Někdo je má rád s tatarkou či se sýrem. Záleží jen na vaší chuti, s čím si je dopřejete. Ať už tak či tak, máme pro vás recept na vynikající langoše, které jsou dobré i druhý den. 

Langoše patří mezi chuťovky

Langoše jsou typicky maďarským jídlem, které se připravuje z kynutého těsta. Něž se k nám ale dostalo, ušlo poměrně dlouhou cestu. Nejdříve se rožšířilo do Rumunska, poté na Ukrajinu, do Srbska, na Slovensko a poté k nám do České republiky. Ve zmíněných zemích najdeme langoše nejen na jídelních stolech většiny domácností, ale především ve stáncích, jako rychlou pochoutku. U nás se připravují doma, ale také jako rychlé občerstvení a podávají se typicky s česnekem sýrem a kečupem, ovšem v Maďarsku jsou podávány se šunkou, lečem či smetanou a s česnekem. 

Těsto

Recept na stánkové langoše

Na stánkové langoše si připravte: 800 gramů hladké mouky, 1 lžičku cukru, 300 gramů bílého jogurtu, 2 lžíce oleje, 1 kostku droždí, půl lžičky soli, 300 mililitrů vody. V misce rozmíchejte droždí s cukrem na kaši. Zasypejte je trochou mouky a přilijte půlku vlažné vody z odměřeného množství. Misku postavte na teplé místo, třeba na topení a vyčkejte, až vzejde kvásek. Následně do větší mísy nasypejte mouku, sůl, přidejte olej, jogurt, kvásek a připravte hladké těsto, které dáte na jednu hodinu kynout. 

Po vykynutí těsto rozdělte na několik dílků a vyválejte z nich placky. Záleží jen a pouze na vás, jak velké langoše budete chtít. Zda přes celou pánev či jen takové do ruky. Poté v pánvi rozehřejte olej a langoše smažte z obou stran dozlatova. A pokud těsto nespotřebujete, dejte ho do mísy, přikryjte folií a druhý den jej vytáhněte, nechte alespoň půl hodiny rozkynout a pokračujte stejně. V případě, že nebudete mít chuť na slanou verzi, připravte si je například se sladkým tvarohem a s borůvkovou marmeládou, tak jsou přímo vynikající.

Mohlo by Vás zajímat

Vistárie
publikováno 17. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Únorový řez vistárie zajistí bujné květenství a zkrocení její velikosti – jak na něj?

Levandule
publikováno 21. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Jarní řez levandule je pro bohaté květenství, tvar i růst zásadní. Jak a kdy na něj, aby byl proveden správně

Karamelový dezert
publikováno 17. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Vynikající nepečený dezert k víkendovému kafíčku, který máte za 30 minut připravený

zavřít reklamu
×
Reklama