5 chutných a levných pomazánek na svačinu či večeři: Jsou jednoduché a patří mezi oblíbené

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 27.01.2024 08:20
Pomazánka

Pomazánky patří k oblíbeným jídlům, které jsou rychle hotové, vynikající, a navíc mohou být výživné a zdravé. Hodí se na svačinu, ale i k večeři. Máme pro vás další inspiraci na chutné pomazánky, následujte je.

Pomazánky na rohlík či chléb jsou u nás v České republice oblíbené nejen na Vánoce, ale téměř celoročně. Pochoutkový salát připravujeme na chlebíčky, rybičkovou pomazánku na chléb jako zdravou večeři. Česnekovou pomazánku na jednohubky, když má někdo z blízkých narozeninovou oslavu. A tak bychom mohli pokračovat opravdu dlouho. Neboť chutná pomazánka se hodí k mnoha příležitostem – klidně i na svačinu do práce nebo do školy.

Vajíčková pomazánka, která neomrzí

Vajíčková pomazánka sice není moc vhodná na svačinu do školy, protože je cítit po vejcích, ale jako zdravá večeře s celozrnným pečivem je přímo ideální. Navíc, pokud máte domácí vejce a můžete si upéct domácí pečivo, bude chuť dvojnásobně lepší. Na pomazánku si připravte: 1 natural pomazánkové máslo, 3 natvrdo vařená vejce, 1 lžíci majonézy, 1 lžíci hořčice, sůl a pepř, 1 lžíci nasekané pažitky (může být i mražená). Smíchejte máslo, hořčici, majonézu, suroviny osolte, opepřete, přidejte pažitku a na drobné kousky pokrájené vejce. Promíchejte a dobrou chuť.

Sušené houby

Pomazánka s restovanými houbami

Věříme, že ti, kteří mají rádi houby, si tuto jednoduchou pomazánku zamilují. Pokud nemáte sušené lesní houby, kupte si například žampiony nebo hlívu ústřičnou. Připravte si: 1 cibuli nakrájenou na kostičky, 4 lžíce na drobné kousky pokrájené houby, 1 pomazánkové máslo, sůl, pepř, 2 stroužky česneku a 1 lžíci nasekané petrželky. Ze všeho nejdříve orestujte houby a až poté přihoďte cibuli, nechte ji zesklovatět a přidejte nadrcený česnek. Vše opečte a dejte stranou. Přidejte petržel, směs nechte vychladnout a přidejte máslo. Vše společně rozmixujte a můžete podávat s topinkami nebo s čerstvým chlebem.

Fazolová paštika

Na tuto chutnou pomazánku doporučujeme použít mungo fazole, neboť se snáze rozmixují a svou konzistencí i chutí jsou lepší. Připravte si 1 hrnek vařených fazolí, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 lžičku kurkumy, špetku strouhaného zázvoru, půl lžičky sladké papriky a 1 lžičku petrželky. Cibuli pokrájejte na kostičky a na oleji ji nechte zesklovatět. Přidejte nadrcený česnek a fazole. Opékejte a ke konci přidejte koření, zázvor a sůl. Vše společně rozmixujte a přidejte nasekanou petržel. A pokud chcete, na zjemnění přidejte lžíci zakysané smetany.

Guacamole

Avokádová pomazánka

Avokádová pomazánka neboli známé guacamole připravíte ze dvou měkkých a krásně zelených avokád. Rozkrojte je, lžičkou vyškrabejte vnitřek, 5 cherry rajčat rozkrájejte na co nejdrobnější kousíčky, 2 stroužky česneku nastrouhejte a vše smíchejte dohromady. Výsledek osolte a zakápněte pár kapkami citronové šťávy. Vynikající a zdravá svačinka. 

Pomazánka z vlašských ořechů

Pomazánka vhodná na jednohubky s kouskem hroznu nebo pomeranče. Připravte si 2 balení lučiny, 1 tvaroh ve vaničce, 3 lžičky křenu se smetanou ze skleničky, sůl, pepř, 4 polévkové lžíce nasekaných vlašských ořechů. Smíchejte lučiny, tvaroh, křen, sůl, pepř a přidejte ořechy. Vše dejte do mixéru a rozmixujte na jemnou pomazánku. Pokud v pomazánce máte rádi kousky, ořechy nasekejte pouze na drobné kousky a již nemixujte. Inspirovat se můžete i dalšími pomazánkami, a to zde

Mohlo by Vás zajímat

¨Rajčata
publikováno 26. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Které odrůdy rajčat jsou odolné plísni? Vysévejte druhy, které patří mezi nejoblíbenější

house sitting
publikováno 24. 2. 2024 autor Petr Dostál

House sitting aneb nový trend v cestování: Chcete bydlet zadarmo za hlídání domu?

Slapy
publikováno 1. 3. 2024 autor David Vanda

Tipy na okružní výlet okolo vodní nádrže Slapy

zavřít reklamu
×
Reklama