Krásná, i když nenápadná bylina, která kvete růžovofialovými květy, se využívá nejen jako koření, ale také jako léčivka, která zatočí s mnohými zdravotními neduhy. V kuchyni oregano využíváme nejčastěji na maso, na pizzu, těstoviny a tak dále. Co všechno se v oreganu skrývá a jak jej můžeme využít pro zdraví?
Oregano působí příznivě na organismus
Oregano je považováno za silné přírodní antibiotikum. Dokáže pročistit plíce, chrání před nežádoucími bakteriemi, plísněmi, kvasinkami, působí protizánětlivě a podporuje imunitní systém. Pokud oregano pěstujete, neváhejte a určitě si jej nasušte na zimní období, kdy jej budete popíjet klidně jen tak, preventivně, abyste předešli nachlazení a posílili tak svůj imunitní systém. Bylina obsahuje kyselinu rozmarýnovou, která má silné antioxidační účinky. Pomáhá také v boji s bolestí v krku.
Dobromyslová tinktura také pomáhá s rozrušením, špatnou psychikou a nekvalitním spánkem. Stačí na dno sklenice (500 mililitrů) nasypat větší hrst čerstvého oregana a zalít jej čistým alkoholem. Takto jej nechte macerovat tři týdny, poté slijte a přelijte do tmavých skleniček. Užívejte třikrát denně deset kapek po jídle. Pro podporu dobrého psychického stavu můžete také popíjet čaj – pomůže i s nespavostí.
Oregano pomůže s hubnutím
Nať z oregana je bohatá na třísloviny a hořčiny, které zlepšují trávení, podporují hubnutí, detoxikují trávící trakt a pomáhají při zácpě. Ideální je v kombinaci s bazalkou. Pokud pěstujete i tuto bylinku, neváhejte a dopřejte si obě byliny v salátech. Výborné jsou s ledovým salátem, rajčaty a slunečnicovými semínky. Všechny suroviny nezapomeňte zakápnout kvalitním nerafinovaným slunečnicovým olejem či olivovým olejem. Mnoho vitamínů tělo lépe vstřebá díky tukům.
Vyhýbejte se smaženým pokrmům a přemíry cukru. Dopřejte si čerstvou stravu, kterou si doma připravíte, a to z lokálních surovin, které mají pro nás velký význam. Oregano však také obsahuje taniny, steroly, antioxidanty, hořčík, draslík, vápník, mangan, vitamíny A, B1, E, a K.
Jak oregano využít
Využít jej můžete v sušené formě na čaj, ale během sezony si ho můžete dopřát také čerstvý, a to do salátů. Připravit z něj můžete i tinkturu nebo olej. Příprava oleje je jednoduchá. Doporučujeme koupit kvalitní a nerafinovaný olej, do kterého umístíte nasekané stonky a listy oregana. Ty pak umístíte do půl litrové zavařovací sklenice, naplníte ji do půlky a zalijete kvalitním olejem. Poté sklenici odložte na dva týdny na tmavé a chladné místo, například do spíže. Po uplynulé době obsah přelijte přes bavlněnou látku, vymačkejte a uchovávejte v tmavé sklenici. Olej si dopřejte do pomazánek, salátů či tam, kde si ho rádi vychutnáte.