Červenou řepu buď milujeme, nebo nemáme rádi. Má svoji specifickou zemitou a nasládlou chuť, kterou si ne každý oblíbí. Především pak děti ji do svého jídelníčku s oblibou nezařezují. Pokud řepě stále nemůžete přijít na chuť, přečtěte si alespoň to, co tento červeno-fialový elixír života obsahuje a v čem nám může pomoci.
Minimum kalorií a mnoho živin
Bezesporu mezi velké výhody červené řepy patří nízká energetická hodnota. Díky tomu si na ní mohou pochutnat i ti, kteří drží dietu. Co se týče nutričních hodnot, obsahuje řadu minerálních látek, ale také vitamínů nezbytných pro správnou funkci organismu. Dokonce lze říci, že i když ji tepelně upravíte, zůstává v ní velké množství výživových hodnot. Pokud však jde o obsah vitamínů a minerálů, najdeme v ní především kyselinu listovou, která je nezbytná pro správný proces krvetvorby a má také vliv na vývoj plodu. Dále obsahuje mangan, měď, draslík, hořčík, železo, dusičnany, vitamín C, B6 a mnoho dalších.
Řepou proti zánětu
Klinické studie publikované na PMC poukázaly na to, že díky betalainovým pigmentům, které jsou zodpovědné za sytou barvu, má červená řepa silné antioxidační, protizánětlivé a chemopreventivní účinky. Při pravidelném užívání řepy, ať už v prášku, tabletě nebo v čerstvé stavu, můžete zlepšit stav chronického zánětu.
Pevná imunita spojená se správným trávením
Všichni jistě víme, že imunita začíná již ve střevech. Z toho důvodu bychom však o ně měli pečovat a dopřát jim vhodné potraviny, mezi které bezpochyby patří i řepa. Mimo prospěšných látek také obsahuje dostatek vlákniny, která upravuje peristaltiku a trávení. Navíc také zamezí přejídání, protože přispívá k pocitu sytosti, což opět ocení ti, kterí se snaží nějaké to kilo zhubnout.
Podpora funkce mozku
Řepa obsahuje také dusičnany, které široká veřejnost vynesla až na pranýř. Ovšem pokud je jich úměrné množství, mohou tělu pomoci, nikoli škodit. Zvyšují průtok krve v cévách a pomáhají je rozšířit, což se kladně projeví na kognitivních mozkových funkcích. Při pravidelném užívání červené řepy lze snížit rizika demence.
Jak si řepu vychutnat
Červená řepa pomáhá v mnoha směrech a jedno je jasné – každý by ji měl vytvořit prostor v jídelníčku – a to klidně i několikrát v týdnu. Nejedná se o příliš drahou zeleninu, a navíc si ji můžete vypěstovat na své zahrádce, tedy pokud ji máte. A jak si řepu vychutnat, aby opravdu chutnala? Někdo preferuje zavařenou řepu ve sladkokyselém nálevu, jiní ji pojídají nakrájenou na plátky, pokapanou olivovým olejem, posypanou tymiánem a upečenou. Dobrá je také v čerstvém stavu, kdy ji nastrouháte a smícháte s česnekem a zakysanou smetanou. Receptů, které jsou výtečné, je opravdu velké množství.
Zkusíte nějaké z nich a uděláte řepě místo v jídelníčku i vy?