Jistě každý z nás slyšel o tom, že rýži bychom měli uvařit vždy čerstvou. Existují také informace, které tvrdí, že rýže není vhodné ohřívat dvakrát. Pokud vás tedy informace matou, nejste si jistí, jak to ve skutečnosti s rýží je, rádi vše uvedeme na pravou míru, abyste se vyhnuli zažívacím potížím, které mohou být opravdu nepříjemné, někdy dokonce i nebezpečné.
Proč může být rýže nebezpečná
Je známo, že rýže patří mezi rizikové potraviny, které mohou způsobit zažívací potíže. Ale proč tomu tak vlastně je? Máme pro vás jednoduché vysvětlení. V neuvařené rýži se mohou nacházet bakterie zvané Bacillus cereus, které částečně přežívají i při vaření. Lidské zdraví pak ohrožují především toxické látky, které bakterie uvolňují do svého okolí. To však ale neznamená, že byste měli rýži vyřadit ze svého jídelníčku. Co ale udělat, abychom se vyhnuli zažívacím potížím, které může způsobit rýže?
Co dělat s rýži po uvaření
Problém ve většině případů nastane tehdy, pokud rýži skladujete delší čas při pokojové teplotě. V takovém případě se začínají množit bakterie a produkují toxiny, které, jak už jsme zmínili, způsobují zažívací potíže neboli otravu jídlem. Doporučuje se, aby byla rýže po uvaření okamžitě zkonzumovaná. Pokud si vaříte rýži na druhý den, měla by se po uvaření prudce zchladit.
Jenže ta představa, jak zchladit lepkavou rýži? Druh zvaný parboiled třeba, ale ostatní? Po uvaření rýže doporučujeme, abyste ji rozprostřeli na talíř či na tác a nechali ji vychladnout. Jakmile vychladne, okamžitě ji dejte do lednice. Neskladujte ji několik hodin na sporáku při pokojové teplotě, protože tak vytváříte dokonalé podmínky pro množení bakterií.
Jak se projevuje otrava jídlem
Uvádí se, že první příznaky spojené s požitím kontaminované potraviny se projevují do pěti hodin až do druhého dne. Dostaví se nejen nepříjemné bolesti žaludku, ale také průjem a zvracení. Ve většině případů se tyto potíže dají přečkat doma. Pokud se ale zhoršují, neprodleně navštivte lékaře. Závěrem bychom chtěli dodat, že mezi rizikové potraviny nepatří pouze rýže, ale také těstoviny. Je tedy lepší, abyste si přílohu vždy uvařili čerstvou, popřípadě ji okamžitě po zchlazení skladovali v lednici, a to v čisté krabičce určené na potraviny.