Rýže z druhého dne může být nebezpečná, ale záleží na různých faktorech při skladování

21. 9. 2023 Nikola Klementová
rýže

Vaříte rýži na druhý den, abyste si ji vzali do práce? Nebo vám zbyla, a tak si ji budete chtít schovat na druhý den? Pozor na ni, může způsobit zažívací potíže.

Jistě každý z nás slyšel o tom, že rýži bychom měli uvařit vždy čerstvou. Existují také informace, které tvrdí, že rýže není vhodné ohřívat dvakrát. Pokud vás tedy informace matou, nejste si jistí, jak to ve skutečnosti s rýží je, rádi vše uvedeme na pravou míru, abyste se vyhnuli zažívacím potížím, které mohou být opravdu nepříjemné, někdy dokonce i nebezpečné. 

Proč může být rýže nebezpečná

Je známo, že rýže patří mezi rizikové potraviny, které mohou způsobit zažívací potíže. Ale proč tomu tak vlastně je? Máme pro vás jednoduché vysvětlení. V neuvařené rýži se mohou nacházet bakterie zvané Bacillus cereus, které částečně přežívají i při vaření. Lidské zdraví pak ohrožují především toxické látky, které bakterie uvolňují do svého okolí. To však ale neznamená, že byste měli rýži vyřadit ze svého jídelníčku. Co ale udělat, abychom se vyhnuli zažívacím potížím, které může způsobit rýže?

Co dělat s rýži po uvaření

Problém ve většině případů nastane tehdy, pokud rýži skladujete delší čas při pokojové teplotě. V takovém případě se začínají množit bakterie a produkují toxiny, které, jak už jsme zmínili, způsobují zažívací potíže neboli otravu jídlem. Doporučuje se, aby byla rýže po uvaření okamžitě zkonzumovaná. Pokud si vaříte rýži na druhý den, měla by se po uvaření prudce zchladit. 

rýže

Jenže ta představa, jak zchladit lepkavou rýži? Druh zvaný parboiled třeba, ale ostatní? Po uvaření rýže doporučujeme, abyste ji rozprostřeli na talíř či na tác a nechali ji vychladnout. Jakmile vychladne, okamžitě ji dejte do lednice. Neskladujte ji několik hodin na sporáku při pokojové teplotě, protože tak vytváříte dokonalé podmínky pro množení bakterií. 

Jak se projevuje otrava jídlem

Uvádí se, že první příznaky spojené s požitím kontaminované potraviny se projevují do pěti hodin až do druhého dne. Dostaví se nejen nepříjemné bolesti žaludku, ale také průjem a zvracení. Ve většině případů se tyto potíže dají přečkat doma. Pokud se ale zhoršují, neprodleně navštivte lékaře. Závěrem bychom chtěli dodat, že mezi rizikové potraviny nepatří pouze rýže, ale také těstoviny. Je tedy lepší, abyste si přílohu vždy uvařili čerstvou, popřípadě ji okamžitě po zchlazení skladovali v lednici, a to v čisté krabičce určené na potraviny.    

Mohlo by Vás zajímat

Vánoční kaktus
30. 11. 2023 Nikola Klementová

Proč vánočnímu kaktusu žloutnou listy: Jak mu pomoci, aby do Vánoc pookřál

Zoopark Zelčín
29. 11. 2023 Petr Dostál

Procházka podél dolního toku Vltavy nabízí bohatý doprovodný program

Linecké cukroví
29. 11. 2023 Nikola Klementová

Babiččino staročeské linecké, které by na Štědrý den chybět nemělo

Další příspěvky z kategorie Zdraví

oregano
28. 6. 2023 Nikola Klementová

Oregano pomůže při hubnutí a posílí organismus: Jak si ho správně dopřát?

Tento levný prostředek stačí k tomu, abyste si ulevili od…
5. 2. 2023 Nikola Klementová

Okamžitě účinný lék na kašel skrývá většina z nás ve spíží

Jedlá soda
8. 3. 2023 Nikola Klementová

Jedlá soda pomůže v domácnosti, ale také zatočí se zánětem a jinými zdravotními neduhy

Léčivé účinky této krásné rostliny využívají lidé již dlouhé…
17. 8. 2023 Nikola Klementová

Divizna je bylina našich babiček, která léčí: Jak na správné sušení, sběr a využití

Pro někoho obtíž, pro jiné poklad přírody. Sedmikrásky nejsou…
29. 3. 2023 Nikola Klementová

Sedmikrásky na talíři: Proč bychom jim měli uvolnit místo v našem jídelníčku + recept

Lymfatický systém můžeme přirovnat k druhému krevnímu oběhu.…
16. 5. 2023 Nikola Klementová

Jak pročistit lymfatický systém: Několik kroků k tomu, abyste se cítili skvěle

zavřít reklamu
×
Reklama