Vánoce – čas radosti, hojnosti, a především dobrého jídla, kterého si s libostí užíváme. Nedivíme se, protože jen málokdo odolá slaďoučkému cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, marokánky a další. Avšak u cukroví nekončíme a dáme si ještě ten úžasně vyhlížející chlebíček s domácím vlašákem.
Tyto dobroty jsou skvělé, ale neměli bychom to s nimi přehánět. Pokud je tomu přesně naopak, začneme pociťovat tlačení a bolesti žaludku, ale také pálení žáhy, které umí být pěkně nepříjemné. Rad a tipů, jak si ulevit od těchto nepříjemností, je hned několik. Většina z nás má své řešení, kterým si pomohou od nepříjemností, ale ti, kteří jej nemají, mohou vsadit na bylinky.
Kmín kořenný proti nadýmání
Kdo by neznal blahodárné účinky kmínu? Možná i vám maminka či babička připravovala odvar z kmínu na léčbu plynatosti či bolavého žaludku. Mnohdy se k němu přidal také fenykl, aby byla stimulace trávení ještě více podpořena. Stejně tak kmín můžeme použít i při vaření luštěnin, a to proto, aby nás tolik nenadýmaly. Dokonce se kmín řadí mezi potraviny s antimikrobiálním účinkem. Jistě tedy nepochybíte, pokud jej budete mít ve spíži.
Heřmánek pravý
Heřmánek by měl být součástí každé domácnosti, protože se jedná o všestrannou léčivku, kterou mohou dospělí, ale i děti. Pomůže vám od mnoha zdravotních neduhů, jako je rýma, kašel, ale také dokáže uvolnit svaly střev, zmírnit bolesti žaludku, pálení žáhy, léčit průjem, nutkání na zvracení a další. Navíc eliminuje škodlivé bakterie ze střev, které způsobují žaludeční vředy. Nehledě na to, že chutná přímo výborně.
Máta peprná
Když se řekne máta, okamžitě se vám vybaví svěží mentolová chuť, která je oblíbená ve formě čaje, ale také v letních alkoholických i nealkoholických nápojích? Někdo její peprmintovou chuť zbožňuje, jiní ji zase nesnáší. Jedno je ale jisté, a to jsou její pozitivní účinky na zažívací systém. Pomůže vám s nadýmáním, bolestmi žaludku, podpoří tvorbu žaludečních šťáv a zklidní pálení žáhy. Taktéž podporuje funkci jater, slinivky břišní a žlučníku.
Tip od redakce: Pokud vás přepadlo náhlé pálení žáhy a nemáte heřmánek ani mátu, nasypte do sklenice s vodou jednu čajovou lžičku jedlé sody a vypijte ji. Pomoci vám může také banán nebo vychlazené mléko.