Jarní řez levandule je pro bohaté květenství, tvar i růst zásadní. Jak a kdy na něj, aby byl proveden správně

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 21.02.2024 06:45
Levandule

Levandule voní, léči, harmonizuje mysl a nádherně ozdobí terasu nebo zahradu. Abychom se mohli těšit z bohatého květenství a krásného tvaru rostliny, je potřeba učinit jarní řez.

Květy levandule mají opravdu bohaté využití. Využijeme je jak na čaj, do koření, tak i na to, abychom se zbavili molů. Navíc jejich harmonizující vůni lze využít pro klidný a kvalitní spánek. Aby nám rostlina nabídla opravdu velkou úrodu květů, musíme se o ní správně starat. Brzy bude vyžadovat jarní řez. A ten, jak jistě všichni víme, úzce souvisí s budoucím a bujným kvetením. Bez pravidelného řezu by stonky rostliny začaly dřevnatět a omezovaly by tvorbu nových lístků, které jsou důležité pro bohaté kvetení.

Jak využít levanduli

Z levandule si můžete připravit odvar a používat ho na oplach aknózní pokožky. Vysuší, stáhne póry a sjednotí tón pleti. Je také skvělým pomocníkem na podporu růstu vlasů. Odvar skvěle poslouží na zklidnění atopického ekzému. Z jedné lžičky sušených květů připravíte lahodný čaj, který podpoří zažívaní, zmírní deprese, pomůže při nachlazení a vyžene zánět z těla.

Levandulový sirup

Vynikající je také sirup. O jeho přípravě jsme psali v minulém článku. Skvěle chutná i v sušenkách a v provensálském koření. Nasušené květy lze nasypat do pytlíku a umístit do šatní skříně. Ta bude krásně provoněná a moli se zde nebudou zdržovat. A pokud jí budete mít dostatek, nasypejte sušené květy i do polštáře. Díky harmonické vůni se vám bude lépe usínat.

Kdy a jak stříhat levanduli

Obecně lze říci, že levanduli je nutné stříhat třikrát do roka. Na jaře, po odkvětu a na podzim. Někdo však podzimní řez vynechává, aby rostlinu nezničil mráz. Pokud jej však provedete včas, o rostlinu se bát nemusíte. Jarní řez tedy provádíme jakmile se rostliny začnou probouzet k životu a nasazují lístečky. To bývá většinou v první polovině března. V chladnějších oblastech až začátkem dubna.

Levandule

Střih provádíme s ohledem na stáří rostliny. Pakliže má levandule vytvořenou dřevnatou část, neboť jde o polokeř, zkraťte ji o jednu třetinu. Nikdy nezasahujte až do dřevnaté části. Oschlé části odstřihneme úplně. Dbejte na to, aby nad dřevnatou částí zůstalo kousek větvičky s lístky. Mladé rostlinky seřízněte na deset centimetrů.

Mohlo by Vás zajímat

Rajčata
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo z droždí: Nedoceněný poklad, který má aktuálně největší využití

Rajčata
publikováno 19. 5. 2024 autor Jan Nováček

2 účinná domácí hnojiva na rajčata a okurky, která zvýší úrodu – vyrobíte si je téměř zdarma

Rajčata
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Co přidat pod rajčata při výsadbě, aby rostliny byly silné a bohatě plodily

zavřít reklamu
×
Reklama