Levanduli lze pěstovat jak v květináči, tak i na zahradě. Řadí se k nenáročným rostlinám, proto se pěstuje i na veřejných místech. Co se týká jejího využití, použít ji můžete do provensálského koření na maso či do paštik. Dále ji pak můžete nasušit a umístit do skříně. Oblečení bude krásně vonět, ale zároveň vůně levandule odláká moly. Stejně tak ji můžete umístit do spíže či do polic k potravinám. Jak tedy připravit lahodný sirup?
Další možné využití levandule
Levandule však není jen úžasně vonící květinou. Jedná se také o bylinu, která má příznivé účinky na lidský organismus. Obsahuje mnoho vitamínů, ale také minerálních látek. Navíc pomáhá při špatném zažívání, při bolestech žaludku, při nachlazení a tak dále. Květy můžete nasušit a umístit je do sklenice s vzduchotěsným uzávěrem a dle chuti či potřeby si je dopřát na čaj. Květy po usušení můžete nadrtit či rozmixovat a dávat do krémů, dezertů či do sušenek. Levanduli lze také nasypat do cukru.
Recept na sirup z levandule
Recept je velmi jednoduchý a chutný. Připravte si 300 gramů levandulových květů, 2 citrony (nejlépe však v BIO kvalitě), 2 litry převařené vody, dva kilogramy cukru a 40 gramů kyseliny citronové. Obecně lze říci, že příprava sirupu z levandule je stejná, jako při přípravě sirupu z černého bezu. Jakmile tedy voda vychladne, nalijte ji na květy levandule, přidejte na kolečka nakrájený a omytý citron.
Zakryjte plátýnkem či pokličkou a nádobu odložte na tmavé a chladné místo. Tam ji nechte do druhého dne. Po uplynulé době obsah přeceďte přes plátýnko, přelijte do hrnce, zapněte sporák a pomalu přisypávejte cukr. Ten nechte rozpustit a sirup přiveďte k bodu varu. Umyjte sklenice a hotový sirup do nich nalijte. Uzavřete a máte hotovo.