Rychlé a jednoduché listové těsto pouze z 5 surovin: Ideální na sladké i slané pečení

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 05.05.2024 07:00
Listové těsto

Připravte si jednoduché a rychlé falešné listové těsto. Je vynikající a naplnit ho můžete marmeládou, mákem či uzeninou a sýrem, záleží pouze na tom, na co máte nyní chuť.

Nemáte-li doma listové těsto a nechce se vám do obchodu, připravte si ho doma. Není úplně stejné, ale také mírně lístkuje a chutná lépe. Je křehké a věříme, že vás výsledek potěší. Pokud čekáte návštěvu nebo máte chuť na něco dobrého, těsto připravte klidně hned. Veškeré suroviny, které na něj použijeme, má jistě každý z nás doma. Pusťme se tedy do pečení.

Čím naplnit falešné listové těsto

Listové těsto je velice variabilní. Jelikož jej připravíme bez cukru, lze ho využít na slaný, ale i na sladký způsob. Připravit z něj můžete rohlíčky plněné ořechovou nebo makovou nádivkou. Těsto lze také rozválet, potřít kečupem, posypat kořením na pizzu, přidat salám, sýr a srolovat jako závin. Můžete jej rozválet, vykrájet kolečka a obložit je jako pizzu. Z vlastní zkušenosti doporučujeme těsto rozválet do obdélníku, potřít jahodovou marmeládou, přeložit napůl a poté nakrájet na 1,5 cm široké pásky, které stočíte a upečete. Místo marmelády můžete použít čokoládu.

Při přípravě těsta

Těsto je na přípravu opravdu velice snadné. Avšak postup přípravy je zcela jiný. U tohoto těsta zpracujeme suroviny pouze takzvaně nahrubo. Jiná těsta musíme míchat a hníst, aby vznikl hebký a pružný výsledek. Nyní je tomu jinak. Vše jen smícháte a několikrát pomocí rukou promícháte, aby suroviny držely pohromadě. Velmi důležité ale je, abyste použili ztuhlé a studené máslo z lednice. Voda by také měla mít co nejvíce studená.

Suroviny na těsto

Připravte si: 330 g hladké mouky, 1 vejce v. M, 1 lžíci octa, půl lžičky soli, vodu a 250 g másla. Lze použít i Heru. Záleží jen na vás, co máte doma v lednici a co vám víc chutná. Máslo dodá lahodnější a jemnější chuť. Postup přípravy je naprosto jednoduchý. Vezměte si odměrku na tekutiny. Rozklepněte do ní vejce, přidejte ocet a studenou vodu dolijte tak, aby v odměrce bylo 150 ml tekutiny.

Taštičky s rybízem

Poté prosejte mouku, přidejte do ní nastrouhané máslo a tekutinu. Vše mírně zpracujte a těsto odložte na půl hodiny do lednice. Poté jej vytáhněte, rozválejte a připravte si sladké rohlíčky či slaný závin, záleží pouze na vás. Aby těsto více lístkovalo, lze ho při vyvalování několikrát přeložit a rozválet. Výsledek potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 200 °C.

Mohlo by Vás zajímat

Barcelona
publikováno 17. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Po evropských velkoměstech: Barcelona - slavné sportovní i historické stavby

Libeček
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak a čím hnojit libeček, aby vyrostl a nabídl nám mnoho aromatických listů

Český Brod
publikováno 18. 5. 2024 autor Petr Dostál

Tajemný a historický Český Brod – prozkoumejte katakomby i staré hradby

zavřít reklamu
×
Reklama