3 tipy na babiččiny pomazánky. Připomeňte si dobroty z babiččiny kuchařky

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 25.04.2024 06:45
Pomazánka

Připomeňte si tři pomazánky, které s chutí připravovala nejedna babička. V dnešní době se již tak často nepřipravují, což je opravdu škoda. Inspirujte se třemi z nich.

Pomazánky jsou ideální nejen na snídani, ale také na svačinu či k večeři. Navíc mnoho z nich obsahuje řadu výživných látek, které prospívají našemu organismu. Dnes si však připomeneme tři pomazánky, které připravovaly naše babičky. Tedy, alespoň některé z nich určitě ano. Jsou jednoduché, rychlé a velice chutné – inspirujte se. 

Drožďová pomazánka

Drožďová pomazánka patří mezi klasiku. Někdo ji má rád, někdo ji naopak přímo nesnáší. Připomeňte si tedy recept z babiččiny kuchařky. Budete potřebovat: 1 kostku droždí, 3 vejce, 1 cibuli, 3 lžičky másla, sůl a pepř podle chuti, špetku drceného kmínu a 2 lžíce oleje. Cibuli nakrájejte na drobné čtverečky a na oleji ji orestujte. Poté přidejte droždí a nechte jej rozpustit. Po chvilce stálého míchání se droždí začne srážet. V tu chvíli přidejte již rozkvedlaná vejce, sůl, pepř a kmín. Míchejte a poté přidejte máslo. 

Vajíčková pomazánka

Připravte si: 160 gramů másla: 90 gramů taveného sýra, 3 vejce, 1 lžičku hořčice, 120 g šunky, 1 menší cibuli, 1 lžičku nasekané pažitky, sůl a pepř podle chuti. Máslo nechte povolit na pokojovou teplotu a poté jej vyšlehejte. Přidejte sýr, hořčici. Vejce a šunku rozemeleme, popřípadě nakrájíme na velmi malé kousíčky. Vše smíchejte dohromady a přidejte nasekanou pažitku. 

Pomazánka

Budapešťská pomazánka

Na tuto vynikající a rychlou pomazánku budete potřebovat: 1 vaničku tvarohu, 1,5 lžíce másla, 2 lžičky mleté sladké papriky, 2 lžíce sterilované papriky, 1 cibuli, sůl a pepř podle chuti. Povolené máslo ohřáté na pokojovou teplotu utřete s tvarohem a přidejte nasekanou cibulku, mletou papriku, sůl a pepř. Poté nakrájejte sterilovanou papriku a vmíchejte ji do pomazánky. 

Závěrem: Vyzkoušet můžete také náš chléb, bulky či křupavé rohlíky. Pokud jste si z pomazánek nevybrali, připravte si například babiččinu škvarkovou pomazánku a mnoho dalších.  

Mohlo by Vás zajímat

Zuby
publikováno 2. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Zánět dásní trápí velkou část populace. Jak se potíží zbavit přírodní cestou?

Rajčata
publikováno 5. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejčastější chyby při pěstování rajčat, kterým bychom se měli vyhnout pro získání kvalitní úrody

Zámek Žleby
publikováno 30. 4. 2024 autor Petr Dostál

Kulinářská pohádka: Oživlá kuchyně na zámku Žleby i výlety za poznáním

zavřít reklamu
×
Reklama