Nejčastější chyby při pěstování rajčat, kterým bychom se měli vyhnout pro získání kvalitní úrody

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 05.05.2024 07:15
Rajčata

Rajčata nemají na péči vysoké nároky. Avšak i u nich bychom se měli vyhnout některým pěstitelským chybám, které mohou oslabit úrodu či podpořit rozvoj plísní na rostlinách.

Rajčata by v našem jídelníčku chybět neměla. Jsou plná vitamínů, minerálních látek, ale také antioxidantů. Navíc nejsou náročná na péči a lze je bohatě využít. Například z nich připravíte lahodnou omáčku na těstoviny, ale i na topinky. A co je ještě lepší? Vypěstujete je i bez zahrady. Pokud máte balkon, vysaďte je klidně do kýblu. Jakým chybám se při pěstování rajčat vyhnout?

Nesprávně načasovaná výsadba

Sazenice rajčat, ale i jiné teplomilné rostliny vysazujeme na záhony až v druhé polovině května. Tedy nejčastěji po Zmrzlých. Avšak stále je důležité řídit se aktuálním vývojem počasí. Sazenice by měly být vysazeny v té době, kdy již teploty neklesají pod 5 °C. Nižší teploty by mohly sazenice nenávratně zničit. Nyní už můžete své sazenice postupně otužovat, a to až do výsadby.

Správná zálivka je zásadní

I při zálivce bychom se měli zásadně řídit počasím. Rajčata nesnesou přemokřenou půdu, ale ani zalévání na list. Podpořili byste tak rozvoj plísňového onemocnění. Vodu lijte vždy ke kořenům. V parných dnech zalévejte brzy ráno i večer. Nikdy ne však v poledne. K rostlině nalijte tolik vody, aby ji půda vstřebala. Pokud rajčata pěstujete v těžší půdě, můžete je zalít jednou za dva dny. Ovšem i zde se řiďte počasím. Určitě se také snažte rajčata zalévat pravidelně. Neboť nerovnoměrná zálivka přispívá k praskání plodů.

Rajčata

Nedostatečně vyživená půda

Nedostatečně vyživená půda, tedy zemina chudá na živiny, je pro rajčata, ale i ostatní rostliny nepřínosná. Rostliny v takové půdě chřadnou, špatně rostou, ale také často trpí různým onemocněním. Nejčastěji se projevuje žluté či hnědé olistění, malý vzrůst a tak dále. Rajčata patří k zelenině první trati, proto zeminu na podzim vyhnojíme hnojem. Pokud tento krok neděláme nebo ho nestihneme, ihned zjara do ní zapravte kompost. Při výsadbě rajčat do vytvořené jámy přidejte ještě trochu kompostu nebo granulované slepičince.

Špatné umístění rajčat

Jak už jsme zmínili – rajčata patří mezi teplomilné rostliny. Z toho důvodu ke svému růstu vyžadují prosluněné stanoviště. Nesnesou příliš vlhké a stinné prostředí, kde velmi často podléhají hnilobě a plísni. Pozor si také dávejte na silný vítr a rajčata nezapomínejte vyvazovat, a to už klidně v červnu, ať se nezlomí. Hlídejte také dostatečné proudění vzduchu ve středu rostliny. Z velké části tak předejdete plísňovému onemocnění. Více o rajčatech jsme pro vás připravili v minulém článku.

Mohlo by Vás zajímat

Tesla
publikováno 16. 5. 2024 autor David Vanda

Tesla posílá průlomovou technologii gigacastingu k šípku

Český Brod
publikováno 18. 5. 2024 autor Petr Dostál

Tajemný a historický Český Brod – prozkoumejte katakomby i staré hradby

Rajčata
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Co přidat pod rajčata při výsadbě, aby rostliny byly silné a bohatě plodily

zavřít reklamu
×
Reklama