Aktuálně sazenice rajčat pohnojte, podpoříte jejich zesílení a adaptaci na venkovní prostředí – co jim prospěje?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 04.05.2024 07:00
Sazenice rajčete

Aby byla rajčata silná a bohatě plodící, je pochopitelné, že jim musíme dodat živiny. A to pravidelně – aktuálně i po výsadbě. Čím nyní přihnojit sazenice rajčat?

Rajčata máme velice rádi, neboť se snadno pěstují a rostliny nás odměňují lahodnými plody. Ty poté můžeme využít nejen v syrovém stavu a doplnit tak tělu řadu významných látek, ale také je můžeme zavařit, připravit z nich rajskou či jiné omáčky. Abychom se mohli těšit z opravdu bohaté úrody, poskytněte rostlinám živiny. Stejně jako my lidé, vyžadují důležité živiny i rostliny.

Výsadba rajčat na záhon

Výsadba se nám již nezadržitelně blíží. Už se nemůžete dočkat stejně jako my? Aktuálně si sazeničky lebedí na parapetech, některé už jsou možná venku pod střechou. Určitě byste na otužování zapomínat neměli. Tento krok je velice důležitý, a to nejen u rajčat. Jakmile po Zmrzlých zamíří na zahradu, vyberte jim to nejlepší možné místo. To by mělo být slunné a chráněné před silným větrem. Myslet byste měli i na vyvazování, ale to až přibližně v červnu. Výsadbovou jámu vystelte kompostem a sazenice vysaďte šikmo. Co se týká aktuální péče, ještě sazenicím dodejte výživu. Zesílí a lépe odolají změnám prostředí.

Rajčata

Levné a účinné hnojivo

Hnojivo na rajčata se bude skládat z ovesných vloček a vody. Minulý rok jsme zkoušeli hnojení okurek popelem a vločkami. Hnojivo funguje. Rostliny plodily, netrpěly plísní a plody byly chutné. Samozřejmostí je ale předem připravená a řádně prohnojená půda. Domácí hnojiva z droždí, vloček, droždí a popela, doporučujeme střídat i se slepičincemi nebo s kopřivovou jíchou. A co takové vločkové hnojivo obsahuje? Především vápník, dusík, fosfor, měď, hořčík, ale také vitamín B. Ten hraje velkou roli v rozvoji kořenového systému, jeho odolnosti, ale také podporuje vývoj květů.

Příprava hnojiva

Mimo rajčat, můžete hnojivem přihnojit i cukety, papriky a okurky. Připravte si 6 lžic ovesných vloček a dva litry vody. Vločky nechte dvacet minut ve vodě a poté je rozmixujte. Takto připravený roztok odložte na jeden den do tmavé místnosti. Poté jej přeceďte přes jemné síto a zřeďte jeden díl hnojiva s jedním dílem vody a nalijte ho k sazenicím.

Mohlo by Vás zajímat

Oleandr
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojení oleandru: Správně zvolené živiny podpoří rostlinu v bohatém kvetení, začněte s ním již nyní

Angrešt
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jarní hnojení angreštu zajistí bohatou úrodu a sladké plody: Jak a čím hnojit?

Pokojové rostliny
publikováno 11. 5. 2024 autor Petra Seibertová

4 krásné stínomilné pokojové rostliny, které přináší štěstí a mnoho toho vydrží. Máte je doma?

zavřít reklamu
×
Reklama