Je tedy jasné, že půda před vysazením okurek musí být řádně prohnojena. Tento krok je nejlepší učinit na podzim, a to nejlépe kompostem nebo chlévským hnojem. Pokud je půda obohacena živinami, pak si vystačíte pouze s domácími hnojivy, které rostlinám dodají vše potřebné, zajistí bohatý růst, odolnost vůči škůdcům a v případě níže zmíněného hnojiva, také sladké plody bez hořkosti.
Proč okurky hořknou
Hořknutí okurek způsobuje látka zvaná cucurbitacein. Stává se tak většinou proto, protože jsou rostliny vystaveny stresujícím podmínkám. To znamená, že rostliny mají nepříznivé klimatické a pěstitelské podmínky – nevyrovnanou zálivku, teplotní rozdíly, přezrálé plody, vysetí okurek v blízkosti okrasných tykví a tak dále. Někdy se hořkost projeví u okurek, které mají nedostatek dusíku a draslíku. A co se týká hořkých plodů, lze je cucurbitaceinu zbavit tím, že je namočíte do octové vody, do které přidáte sůl.
Hnojivo, které dodá okurkám potřebné živiny
Zmíněné hnojivo se skládá z dřeveného popela a ovesných vloček. Kombinace těchto dvou surovin zajistí dostatek draslíku, ale také dusíku a dalších živin. Popel používejte pouze ze dřeva. Ten obsahuje draslík, fosfor, vápník, ale žádný dusík, proto je vhodné jej kombinovat s ovesnými vločkami, přesněji s jejich výluhem. Popel bude také vhodný pro rajčata i papriky. Je však potřeba upozornit, že je silně zásaditý, a proto není vhodný pro borůvky, vřesy a další. Jak takové hnojivo připravit?
Co se týká ovesných vloček, obsahují vitamíny skupiny B a vitamín A. Dále obsahují stopové látky, ale také minerální prvky, například vápník, dusík, zinek, měď, fosfor a hořčík.
Příprava hnojiva na okurky
Připravte si půl kilogramu ovesných vloček a nasypte je do plastového kyblíku. Poté přilijte dva litry dešťové vody. Takto nechte vločky namočené po dobu tří dnů. Po uplynulé době přisypejte 300 gramů popela, který jste rozdrtili na jemný prášek. Rozmíchejte a obsah přeceďte přes jemné síto. Následně připravené hnojivo smíchejte s dešťovou vodou v poměru 1:2.