Co znamenají žluté listy a lepkavé kapičky na orchideji?

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 09.05.2024 07:15
Orchidej

Orchideje jsou nejenom krásné, ale také fascinující rostliny, které přitahují pozornost svými elegantními květy a dokonale ozdobí každý prostor v domě nebo v bytě.

Pokud si všimnete, že má vaše orchidej žluté listy a na svém povrchu lepkavé kapky, může to být signál několika různých problémů. Rostlina vás takto může upozorňovat, že má málo světla, nadměrné množství vody, zaléváte ji nekvalitní vodou, máte doma nepřiměřenou vlhkost vzduchu nebo je vaše orchidej napadena škůdci.

Nedostatek světla

Orchideje jsou rostliny, které potřebují k fotosyntéze a zdravému růstu dostatek světla. Jeho nedostatek může vést ke žloutnutí listů. Pokud vaše orchidej roste na místě s nedostatkem světla, zkuste ji přemístit na světlejší místo, ale dbejte na to, aby nebyla vystavena přímým slunečním paprskům, které by mohly spálit její listy.

Nadměrné zalévání

Přemíra vody může být pro orchideje problematická. Nadměrné zalévání vede k přemokření kořenů a následně ke žloutnutí listů. Kromě toho může velké množství zálivky způsobit hnilobu kořenů, což má za následek tvorbu lepkavých kapének na povrchu listů. Doporučujeme zalévat orchideje spíše opatrně a vždy nechat substrát mezi zaléváním trochu proschnout.

Orchidej

Nízká kvalita vody

Pokud používáte vodu s vysokým obsahem minerálů nebo chloru, může to mít negativní dopad na zdraví vaší orchideje. Minerály se mohou hromadit v pórech listů, což způsobuje jejich žloutnutí. Chlor může také dráždit kořeny a vést k produkci lepkavých kapének na listech. Pokud je to možné, používejte na zalévání orchidejí dešťovou vodu nebo filtrovanou vodu.

Škůdci a nemoci

Žluté listy a lepkavé kapky mohou být také důsledkem napadení škůdci nebo infekcemi. Například mšice, molice nebo plísně mohou způsobit poškození listů a vytvořit lepkavé kapénky. Je důležité pravidelně kontrolovat vaše rostliny a v případě infekce nebo napadení okamžitě zasáhnout vhodnými prostředky, například insekticidy nebo fungicidy.

Nepřiměřená vlhkost vzduchu

Orchideje jsou citlivé na nadměrnou vlhkost vzduchu, zejména pokud se dostatečně nevětrá. Příliš vlhké prostředí může vést ke žloutnutí listů. Pokud je vaše orchidej umístěna v místnosti s nedostatečnou cirkulací vzduchu nebo je vystavena nadměrné vlhkosti, umístěte rostlinu na místo s lepšími podmínkami pro růst.

Mohlo by Vás zajímat

Mercedes-Benz třídy G
publikováno 14. 5. 2024 autor David Vanda

Mercedes-Benz třídy G naplno naskakuje na vlnu e-mobility

Rajčata
publikováno 19. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Žloutnutí listů u sazenic nepřehlížejte. Dodejte jim vitalitu, ať vás těší bohatou úrodou

Muškáty
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší hnojivo na muškáty a několik rad, díky kterým vám budou bohatě kvést až do podzimu

zavřít reklamu
×
Reklama