Nejlepší domácí hnojivo na rajčata a komplexní přehled pěstování, který vás dovede k bohaté úrodě

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 27.04.2024 07:00
Rajčata

Rajčata patří k chutné a velmi oblíbené zelenině. Navíc má opravdu široké využití, proto jsou rajčata u pěstitelů tolik oblíbená. Jak je ale pěstovat, abyste sklidili opravdu bohatou úrodu?

Semena rajčat by se měla vysít již v první polovině března, neboť vzešlé sazenice vysazujeme na záhony po Zmrzlých. Od vyklíčení až po výsadbu je však důležité, abyste sazeničkám dopřáli velké množství světla, pravidelnou zálivku, ale také občasné přihnojení. Tak budou rostliny silné a připravené vám dopřát bohatou úrodu. Jak je pěstovat dále, abychom sklidili bohatou a chuťově výraznou úrodu?

Otužování sazenic je důležité

Otužování neplatí pouze pro rajčata, ale i pro další sazenice, které budete v druhé polovině května umísťovat na záhon. Začněte již deset dnů či týden předem. A to tak, že první den přenesete sazenice ven, maximálně na dvě hodiny. Umístíte je pod pergolu, střechu či tam, kde na ně nebude svítit přímé slunce. Další den je umístíte ven na delší čas, ale stále dávejte pozor na slunce a také na vítr, aby sazenice nepolámal. Jemný vánek neuškodí, naopak díky němu zesílí. Každý den prodlužujte dobu strávenou venku. A poslední den je nechte venku celou noc. 

Výsadba rajčat

Pro rajčata vyberte slunné místo, které jim svědčí nejvíce. V minulém článku jsme se zmínili o smíšených kulturách čili o tom, co s čím vysadit, abychom podpořili kvalitní a bohatou úrodu. Před výsadbou je ještě vhodné si uvědomit, jaká rajčata budete pěstovat. Podle druhu poté uzpůsobte spon. Tyčková rajčata vysazujeme do sponu 50x90 cm. Keříčková 50x60 cm a divoká 50x100 cm. Nezapomínejte ani na oporu – bambusovou tyčku či speciální tyčky k rajčatům. 

Rajčata

Půda by měla být hlinitopísčitá smíchaná s uzrálým kompostem. Co se týká hloubky, kořenový bal by se neměl dostat víc než 10 až 15 cm pod půdu. Saďte je šikmo a poté k nim přihrňte půdu, přibližně pět cm.  Pokud máte strach z chladnějších nocí, můžete dát do výsadbové jámy posekanou trávu, která produkuje teplo a na ni kompost. 

Vyvazování a zaštipování rajčat

Během června byste již měli rajčata vyvazovat k opoře, aby se nepolámala. Co se týká zaštipování, provádíme tak u tyčkových rajčat. Tam vyštipujeme fazony neboli zálistky. U keříčkových hlídejte, aby příliš nezarostla a slunce i vzduch se dostal až do středu keře. 

Zalévání a hnojení rajčat

Rajčata vyžadují každodenní zalévání, ale ne příliš. Voda u rostlin nikdy nesmí stát. A také nikdy nezaléváme na list, pouze na zeminu. Zaléváme vždy dešťovou nebo odstátou vodou, a to ráno i večer v parných dnech. Co se týká hnojení, provádíme ho 1x za 14 dní. Nejlépe domácími hnojivy. Například zákvasem z kopřiv nebo slepičího trusu. Skvělý je také popel a droždí. Pokud máte rajčata ve skleníku, nezapomínejte skleník větrat, aby se ke květům dostaly opylovači. Co se týká ochrany před plísní, doporučujeme přesličkový odvar. Česnekový výluh je skvělý jak na plísně, tak i proti mšicím, molicím či sviluškám.

Mohlo by Vás zajímat

Trávnička
publikováno 8. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Pěstování trávničky: Pro husté trsy jí dopřejte správné umístění, ale také péči a ochranu

Star Wars
publikováno 2. 5. 2024 autor Petr Dostál

Tip na víkend: Ať tě síla provází! Na své si přijdou milovníci Star Wars i lodí

Subaru Forester
publikováno 8. 5. 2024 autor David Vanda

Test systému automatického brzdění u malých SUV skončil fiaskem

zavřít reklamu
×
Reklama