Obří úrodu malin a sladké plody zajistí jednoduché a výživné hnojivo zadarmo

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 07.05.2024 07:00
Maliny

Abychom se dočkali bohaté úrody malin a sladkých plodů, nemusíme kupovat drahá hnojiva. Bohatě si vystačíte se surovinami, které máte doma nebo na zahradě.

Maliníky, stejně jako většina ostatních rostlin, vyžadují hnojení. Díky živinám podpoříme nejen pevný kořenový systém, ale také růst a zdraví zelených částí a bohaté plození. U malin bychom měli provádět také pravidelný řez. Řezem zvyšujeme plodnost keře, ale také podporujeme jeho provzdušnění. Díky tomu z velké části zabráníme rozvoji plísňového onemocnění. Jaké hnojivo malinám aktuálně dopřát?

Účinné hnojivo pro maliny

Maliny tentokrát přihnojíme popelem ze dřeva. Pokud tedy máte krb nebo jste pálili dřevo na zahradě, popel nevyhazujte. Navíc jej můžete přisypat i k angreštu a k rybízu. Dřevěný popel nabízí rostlinám značné množství živin, které jsou pro ně velkým přínosem. Jelikož popel ze dřeva neobsahuje těžké kovy, jak by tomu mohlo být u spáleného uhlí nebo škváry, nemusíte mít strach s ním hnojit. Naopak popel z grilu či z briket lze použít k leštění krbového skla.

Hnojivo z popela pro rostliny

Hnojivo z popela v sobě skrývá značné množství prvků, které malinám prospívají. Mimo hořčíku a vápníku, v sobě skrývá fosfor, draslík a jiné mikroprvky. Velkou výhodou je, že jej kromě malin, můžete přidat také k jahodám, angreštu, rybízu a k dalším. Ovšem najdou se rostliny, které popel nesnesou. Jsou to především kyselomilné rostliny. Rododendrony, azalky, borůvky, hortenzie a další.

Popel

Příprava hnojiva z popela

Popel lze k malinám pouze nasypat a lehce zapravit do půdy. Avšak připravit z něj můžete také kapalné hnojivo. Maliny bychom obecně měli hnojit na jaře a poté klidně i před kvetením či v době dozrávání plodů. Na přípravu hnojiva budete potřebovat: půl litrovou nádobu, kterou naplníte popelem. Ten řádně rozdrťte na prach a smíchejte ho s deseti litry dešťové vody. Hnojivo nechte do druhého dne odležet a poté ho aplikujte co nejblíže ke kořenům malin.

Mohlo by Vás zajímat

Pininfarina Battista
publikováno 17. 5. 2024 autor David Vanda

Pininfarina Battista je zhmotněním supersporťáku Bruce Waynea

Libeček
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak a čím hnojit libeček, aby vyrostl a nabídl nám mnoho aromatických listů

Sardinie
publikováno 14. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Sardínie - ostrov plný pokladů a tajemných staveb

zavřít reklamu
×
Reklama