Ještě pár dnů a sazeničky již začneme postupně otužovat. Jedná se o správný krok, který zajistí, aby rostlinky neutrpěly teplotní šok nebo úžeh. Otužování provádíme postupně, přibližně deset dní před výsadbou na záhon. I když své rostlinky otužíme, neznamená to, že budou odolné vůči plísni a škůdcům. Na ně už se ale také připravujte, ať vám nezdevastují úrodu.
Prevence proti plísni na rostlinách
Aby sazenice lépe odolávaly škůdcům, je potřeba je vysadit do dokonale připravené půdy, ale také je po celou dobu vegetace hnojit. Co se týká plísní, dbejte na správnou zálivku. A to u rajčat, okurek, dýní, paprik, cuket a dalších. Nikdy nenaléváme vodu na listy. Především pak okurky a cukety jsou velmi náchylné na zmokření listů. Vhodné také bude rostliny nepřelévat, ale zalévat je tak, aby půda vodu vstřebala a nestála u rostliny. Určitě hlídejte proudění vzduchu kolem rostlin. Jednoduše řečeno – vzduch se musí dostat až do jejich středu. Platí to u všech rostlin.
Funkční postřik na plísně a škůdce
Na škůdce, jako jsou mšice, molice, svilušky a mnoho dalších, můžete sáhnout po insekticidech. Stačí aplikovat jednou či dvakrát a zbavíte se nechtěného savého hmyzu. Jenže chemický insekticid není pro lidské zdraví příliš ideální. Naštěstí nás babičky naučily, že poradit si lze i s tím, co nám roste v přírodě. Díky přírodním surovinám můžeme dodat rostlinné říši mnoho živin a zároveň se zbavit škůdců či před nimi úrodu ochránit.
Příprava postřiku
Postřik budeme připravovat z přesličky rolní a z kopřiv. A na jaké rostliny lze směs využít? Na vše. Od salátů, až po rybízy. Mimo jiné připravený výluh obsahuje dusík, draslík, fosfor, vápník, křemík a další výživné látky. Lze s ním rostliny hnojit i postřikovat. Na přípravu budete potřebovat 10 l plastový kýbl, který do poloviny naplníte přesličkou a kopřivami. Byliny nasekejte, zalijte vodou a odložte na zahradě dál od domu. Směs nechte deset dní překvasit. Každý den je vhodné obsah kýblu promíchat. Poté smíchejte 1 díl jíchy a 10 dílů vody – použijte jako hnojivo. Na postřik smíchejte 1 díl jíchy a 20 dílů vody.