Opravdu účinný postřik, který ochrání rybíz a jiné rostliny před mšicemi

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 10.04.2024 06:45
Mšice

Boj se mšicemi může být složitý a zdlouhavý. Proto bychom s jejich eliminací měli začít hned, než se rozšíří a zničí celý keř. Jaký postřik na ně funguje?

Mšice jsou zkázou každé zahrady. Jakmile se objeví na jedné rostlině, netrvá dlouho, než napadnou další. Bohužel, jak je známo, tento malý škůdce saje mízu z rostlin a dokáže je úplně zničit. A nejenže sají mízu, mšice také vypouští sladkou medovici, která rostlinám ucpává póry a podporuje rozvoj černé plísně. A co dále? Kde jsou tito saví škůdci, jsou také mravenci. Žijí v jedné symbióze a společně se podporují. Jak se jich tedy účinně zbavit?

Jak se zbavit mšic

Mšic bychom se měli zbavit okamžitě, jakmile si jich všimneme. Nikdy se nevyplácí čekat. Boj s nimi je poté o to složitější. Navíc, pokud dáváte přednost domácím prostředkům, nenechávejte zasažení mšicemi zajít do fáze, kdy budou keře přímo obalené těmito škůdci. Bojovat s nimi můžete pomocí různých přípravků. Některé z nich jsme sami vyzkoušeli a opravdu fungují. V minulém článku jsme pro vás připravili návod, jak se zbavit mšic pomocí popela. Tento domácí prostředek funguje, ale určitě jej aplikujte alespoň 3x.

Mšice

Pak tu máme také účinný postřik z mýdla, vody a oleje. Olej je skvělým pomocníkem, který mšice doslova udusí. Nezapomeňte, že postřik musíte aplikovat na celou rostlinu, doslova ji postřikem smočte. Pokud je zasažení mšicemi natolik silné, raději sáhněte po silném prostředku. Například po Fastu (ten jsme zkoušeli na ibišku a funguje). Pak například Biool.

Jak připravit postřik na mšice

Začneme tedy postřikem z popela. Připravte si 100 g popela ze dřeva, 2 l odstáté vody a 1 čajovou lžičku přírodního mýdla (například jádrové či jiné). Popel nadrtíme a všechny suroviny smícháme dohromady. Necháme do druhého dne odstát a poté přelijeme přes jemné síto. Aplikujte pomocí rozprašovače na celou rostlinu. Po třech dnech postup opakujte.

Popel

Druhý postřik připravíte ze 2 l vody, 80 g nastrouhaného mýdla a 20 ml rostlinného oleje. Mýdlo nasypte do vody a míchejte do rozpuštění. Poté přidejte olej, promíchejte a postřikem aplikujte na zasaženou rostlinu. Postřik zopakujte opět za týden, a to až do úplného vymizení mšic. Určitě také popřemýšlejte o žlutých lepových pásech nebo žlutých lepových špičkách, které zapíchnete k rostlinám. Závěrem bychom chtěli dodat, že postřiky lze využít jak pro sazenice všeho druhu, tak i pro pokojové rostliny.

Mohlo by Vás zajímat

Muškáty
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší hnojivo na muškáty a několik rad, díky kterým vám budou bohatě kvést až do podzimu

Mandelinka
publikováno 19. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Jak se zbavit mandelinky bramborové přírodní cestou. Vyzkoušejte účinný postřik

Mšice
publikováno 17. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Likvidujte mšice jako naše babičky: Účinný postřik, který si poradí se škůdci na rybízu i na sazenicích

zavřít reklamu
×
Reklama