Pěstování trávničky: Pro husté trsy jí dopřejte správné umístění, ale také péči a ochranu

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 08.05.2024 07:15
Trávnička

Trávnička nebo také armerie, je trvalka s drobnými květy. Často se používá jako okrasná rostlina v zahradách a ve skalkách. Je velmi důležité, abyste jí poskytli správné podmínky pro růst.

Armerie preferuje slunná až polostinná místa. Nevysazujte ji na stinná místa. Pokud byste tak učinili, bude vám nedostatečně růst a bude mít malé množství květů. Ideální je umístit ji na místo s propustnou půdou. Rostliny preferují dobře odvodněnou půdu s neutrálním pH. Půda by měla být lehká a bohatá na humus. Pokud je půda těžká nebo málo propustná, můžete ji obohatit kompostem nebo rašelinou.

Dopřejte trávničkám pravidelnou zálivku

Trávnička potřebuje pravidelnou, ale střídmou zálivku. Je důležité udržovat půdu vlhkou, ale nezalévejte ji nadměrně, protože přemokření může vést k hnilobě kořenů. Pokud je půda chudá na živiny, můžete trávničku na jaře mírně pohnojit organickým hnojivem nebo speciálním hnojivem pro kvetoucí trvalky.

Trávnička může být napadena mšicemi

Trávnička obvykle není náchylná k vážným chorobám, ale může být napadena mšicemi nebo plísněmi. Pravidelně kontrolujte rostliny a v případě potřeby použijte vhodné prostředky k ochraně. Po odkvětu rostliny odstraňte zvadlé květy a suché stonky.

Armeria

Tím podpoříte nový růst a kvetení. Trávnička je obecně odolná vůči mrazu, ale v extrémně chladných oblastech bude potřebovat ochranu před přemrznutím. Na podzim rostliny pokryjte vrstvou mulče nebo listí, aby byly kořeny chráněny před mrazem.

Tipy k výsadbě

Při výsadbě nových rostlin dejte pozor na správný rozestup mezi nimi. Rostlina obvykle potřebuje prostor pro své listy a kořeny. Starší rostliny mohou být velmi husté nebo se mohou rozrůstat do nežádoucích rozměrů. Pokud se tak stane, můžete trsy rozdělit na menší části a znovu je zasadit na jiná místa nebo je nabídněte svým přátelům.

Armerie je vhodná rostlina do řezaných kytic. Abyste docílili krásného vzhledu, rostlinu je potřeba zmlazovat. Pokud chcete udržovat své rostliny krásné, pravidelně seřezávejte květy a použijte je k vytvoření elegantních aranžmá.

Mohlo by Vás zajímat

Libeček
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak a čím hnojit libeček, aby vyrostl a nabídl nám mnoho aromatických listů

Jahodová buchta
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jahodová buchta z pánve: Vynikající a jednoduchá pochoutka, ze které budete nadšení

Kopr
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak se zbavit mšic na kopru: Pomohou ověřené metody, které spolehlivě fungují

zavřít reklamu
×
Reklama