Mulčovací kůra: Kdy ji používat a kdy raději ne? A jaké jsou její výhody a nevýhody?

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 14.04.2024 09:13
Kůra

Mulčovací kůra dokáže ochránit naše rostliny před chladem a dalšími nežádoucími vlivy. V dnešní době se používá v opravdu velkém měřítku. Přesněji jde o směs borové a smrkové kůry.

Mulčovací kůru používáme ihned po vysazení rostlin na záhon a po jejich zálivce. Využívá se celoročně a je prospěšná jak v zimě, tak i v létě. Mulčovací kůra má skvělé dekorativní vlastnosti a záhony díky ní vypadají opravdu dobře. Další velkou výhodou je, že značně omezuje růst plevelů v záhonu. Ten však musíte předem od plevele vyčistit.

Kdy používat mulčovací kůru?

Mulčovací kůru určitě použijte v případě, kdy chcete zabránit nadměrnému vypařování vody z půdy. Díky tomu budou vaše rostliny potřebovat menší množství zálivky. Dokáže také zredukovat vliv mrazu na kořeny rostlin. Ochrana však není vždy úplná. Mulčovací kůru použijte i v případě, že je vaše zahrada situována do svahu. Dokáže dokonce zabránit erozi půdy.

Výhody mulčovací kůry

Když se mulčovací kůra rozloží v půdě, nemusíte se obávat kontaminace. Stane se složkou humusu a není pro zahradu v žádném případě nebezpečná ani neestetická. Pokud potřebujete odlehčit vaši zeminu, jednoduše ji smíchejte s mulčovací kůrou. Bude tak mnohem lépe propustná pro vodu a živiny.

Mulčovací kůra

Kdy nepoužívat mulčovací kůru?

Mulčovací kůru na své zahradě nevyužívejte v případě, kdy pěstujete rostliny, které mají mělce položený kořenový systém. Mulčovací kůra odebírá při svém rozkladu z půdy živiny a horní vrstva půdy, ve které bude ležet tento kořenový systém, může být ochuzena o dusík. Listy rostlin mohou začít žloutnout a začnou opadávat.

Nevýhody mulčovací kůry

Mulčovací kůra může způsobovat okyselování půdy. Proto je důležité abyste věděli, kterým rostlinám to prospívá a kterým ne. Kyselejší půda je ideální pro vřesy, maliny, borůvky, ostružiny nebo jehličnany. Rozkládající se mulčovací kůra může být živnou půdou pro některé houby, které škodí mladým nebo oslabeným rostlinám. I když je kůra ve výrobě propařována, toto opatření působí pouze dočasně. Další nevýhodou mulčovací kůry je, že se při větrném počasí často roznese po celé zahradě.

Mohlo by Vás zajímat

Pokojové rostliny
publikováno 11. 5. 2024 autor Petra Seibertová

4 krásné stínomilné pokojové rostliny, které přináší štěstí a mnoho toho vydrží. Máte je doma?

Libeček
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak a čím hnojit libeček, aby vyrostl a nabídl nám mnoho aromatických listů

Včely
publikováno 12. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Medonosný hmyz zajišťuje bohatou úrodu. Takto ho udržíte na své zahradě

zavřít reklamu
×
Reklama