5 tipů pro bohatě kvetoucí hortenzie, které by měl znát každý pěstitel

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 08.05.2024 07:00
Hortenzie

Hortenzie jsou okrasné keře, známé svými velkými a nápadnými květenstvími. Jejich květy jsou velmi oblíbené. Mají různorodé barvy, které mohou zahrnovat odstíny růžové, modré, bílé nebo fialové.

Hortenzie jsou rostliny, které jsou poměrně nenáročné na péči. Musí jim být, ale poskytnuty vhodné podmínky, jako je správná zálivka, dostatek světla a vhodná půda. Jsou velmi využívány pro vytváření krásných a pestrobarevných zahradních scenérií. Tyto rostliny jsou populární v zahradnictví a krajinářství, kde jsou vysazovány jako solitérní rostliny nebo vytvářejí živé ploty. Hortenzie rostou nejlépe v mírných a vlhkých podmínkách. Mají rády slunná stanoviště, chráněná před přímým a ostrým sluncem.

Dostatek světla

Hortenzie milují slunná stanoviště, ale nepotřebují celodenní přímé slunce, které by mohlo spálit jejich listy. Umístěte je proto na slunné místo, které je ochráněno před přímým slunečním zářením, zejména v poledních a odpoledních hodinách. Rostliny ochraňte zejména v horkých letních dnech. Příliš intenzivní sluneční světlo může spálit nejen listy, ale i květy, což povede ke zničení rostliny.

Řešením je stín

Pro hortenzie můžete vybrat stanoviště pod stromy, které poskytují stín, nebo poblíž budov, které také pomohou poskytnout ochranu před slunečními paprsky. Hortenzie můžete dále umístit do částečného stínu, který vznikne pomocí dalších rostlin, pergol nebo zahradních altánů. Důležité je experimentovat a najít optimální místo, kde budou mít hortenzie dostatek světla, ale zároveň budou chráněny před přílišným sluncem.

Hortenzie

Zálivka a stav půdy

Udržujte půdu vlhkou, ale ne zcela přemokřenou. Hortenzie mají rády pravidelné zalévání, zejména během suchých období. Zalévejte je raději víc a sporadicky, než málo a často. Hortenzie preferují kyselou půdu s pH kolem 5,5 až 6,5. Pokud máte vápencovou půdu, můžete ji upravit pomocí kyselých hnojiv nebo přírodních látek, jako je rašelina nebo síra.

Hnojení a přezimování

Pravidelně své hortenzie hnojte, ale opatrně. Používejte hnojiva s nižším obsahem dusíku a vyšším obsahem fosforu a draslíku, která podporují kvetení a kořenový růst. V zimě rostliny chraňte před mrazy. Mulčování půdy okolo hortenzií vám pomůže udržet správnou teplotu půdy. Pokud rostliny pěstujete v nádobách, umístěte je do během mrazivých nocí do chladné místnosti v domě.

Mohlo by Vás zajímat

Rajčata
publikováno 19. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Žloutnutí listů u sazenic nepřehlížejte. Dodejte jim vitalitu, ať vás těší bohatou úrodou

Úklid
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Neuvěřitelné, co dokáže peroxid vodíku. 3 tipy, kde ho využít a kde ho raději nepoužívat

Jahodová buchta
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jahodová buchta z pánve: Vynikající a jednoduchá pochoutka, ze které budete nadšení

zavřít reklamu
×
Reklama