Domácí sádlo a domácí škvarky nemají konkurenci. Jsou vynikající, křupavé a chuťově skvělé. Kdo si na této pochoutce čas od času rád pochutná, škvarková pomazánka by jistě na chlebu chybět neměla. Jak si tedy připravit tuto moravskou dobrotu podle babiččina receptu? Jednoduše a velmi rychle.
Domácí škvarky
Škvarky samozřejmě můžete koupit například v supermarketu, u řezníka či jinde. Ovšem bezpochyby ty domácí jsou nejlepší. Navíc vyškvařit sádlo a zároveň i škvarky není nic složitého. Dbát byste měli na to, jaké sádlo kupujete, ale také na to, abyste škvarky nepřipálili. Více o tom, jak vyškvařit sádlo, jsme pro vás připravili v minulém článku.
Někteří se sádlu vyhýbají, neboť zvyšuje cholesterol. Ale zamysleli jste se někdy nad tím, jak na naše těla působí jiné, i když rostlinné, ale rafinované oleje? Jsou bohužel zpracovány při vysokých teplotách a zbaveny všech výživných látek, navíc obsahují nebezpečné látky vznikající při rafinaci. I když se sádlo taktéž zahřívá, stále obsahuje pro tělo významné živiny. Dokonce bylo v některých studiích zařazeno mezi top 10 zdravých tuků.
Jak připravit škvarkovou pomazánku
Na škvarkovou pomazánku připravte tyto suroviny: 2 vejce, 1,5 polévkové lžíce hořčice, 2 sterilované okurky, 1 cibuli, sůl, pepř a 200 gramů škvarků. Ze všeho nejdříve umeleme škvarky. Poté je dáme do mísy a na drobné kousíčky nakrájíme vejce. Poté nastrouhejte okurky, přidejte hořčici, sůl a pepř. Pro zjemnění někteří přidávají lžíci majonézy nebo rozpuštěného másla.
A pokud vám zbyde čas a budete mít chuť, k pomazánce si připravte rychlý a vynikající domácí chléb. Buď ten semínkový nebo obyčejný. Pomazánka je vždy nejlepší, když si ji dopřejte s čerstvým a křupavým chlebem