Upečte si domácí chléb, který je rychlý, vynikající a pomáhá snižovat LDL cholesterol

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 27.10.2023 07:30
Celozrnný chléb

Máte rádi domácí pečivo, protože víte, co přesně obsahuje? Navíc byste si rádi dopřáli takové, které je zdravé a pomůže při vysokém cholesterolu? Vyzkoušejte náš recept.

Domácí pečivo je bezpochyby lepší. Skvěle chutná, ale také víte, že neobsahuje protispékavé látky, zvlhčující látky, stabilizátory a další chemii, kterou nepotřebujeme jíst. Navíc bílé pečivo je při vysokém cholesterolu výrazně nedoporučováno. A pokud v obchodě koupíte tmavý rohlík, snažte se zjistit jeho složení. Neboť se většinou skládá z pšeničné mouky, pár semínek, konzervantů a karamelu na barvu. Naše oči takový rohlík či bulky jistě uspokojí, ale už ne naše zdraví.

Co nejíst při zvýšeném cholesterolu

Pokud máte v krvi zvýšenou hladinu LDL cholesterolu, tedy toho špatného, měli byste brát větší zřetel na svůj jídelníček. Vyhýbejte se nasyceným tukům, které obsahují samé dobroty. Například klobásy, sýry a další. Také trans tuky jsou špatné. K nim se pojí čokolády, sušenky či oplatky. Zkuste je tedy z jídelníčku vyřadit. Nebo je alespoň co nejvíce omezte.

Co jíst při zvýšeném cholesterolu

Možná si říkáte, co jíst, abych snížil snížil/a špatný cholesterol. Je spousta potravin, které vám pomohou. Například žitné pečivo, semínka, celozrnné potraviny – špagety, mouka či neloupaná rýže. Dále také nezapomínejte na luštěniny, ty jsou pro naše střeva, ale i pro zdraví srdce velice důležité. Více k vysokému cholesterolu jsme pro vás připravili v minulém článku.

Recept na chléb snižující cholesterol

Na chléb si připravte tyto suroviny: 10 gramů soli, 5 gramů cukru, 1 pytlíček sušeného droždí, 1 lžičku jablečného octa (lze vynechat), 30 gramů slunečnicových semínek, 30 gramů dýňových semínek, 20 gramů lněných semínek. Dále 250 gramů celozrnné hladké mouky, 150 gramů špaldové hladké mouky a 300 mililitrů vody. Formu na chléb o velikosti 10 x 30 cm (přibližně), vymažte tukem nebo vyložte pečicím papírem.

Celozrnný chléb

V misce smíchejte cukr s droždím, trochou mouky a vše zalijte trochou vlažné vody. Nechte vzejít kvásek, přibližně patnáct minut. V další mísy smíchejte obě mouky, sůl, všechny semínka a promíchejte. Poté přidejte na jednu stranu ocet a na druhou vzniklý kvásek a vymíchejte těsto, které vložíte do formy a necháte půl hodiny kynout. Předehřejte si troubu na 220 °C a pod rošt dejte malý pekáček s vodou. Vložte chléb a po 15 minutách pekáček s vodou vytáhněte a snižte teplotu na 180 °C. Dopékejte přibližně dvacet minut.

Mohlo by Vás zajímat

Brzdy
publikováno 15. 5. 2024 autor David Vanda

Automatický brzdový systém bude do roku 2029 povinnou výbavou všech aut v USA, hlásí tamní úřady

Dostihy
publikováno 10. 5. 2024 autor Petr Dostál

Koňské dostihy nebo ochutnávka ve sklípku. Neděle bude plná akcí a kultury

Sazenice okurek
publikováno 13. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo na okurky podle babiččina receptu zajistí odolné rostliny a bohatou úrodu

zavřít reklamu
×
Reklama