Jak připravit účinný olej z medvědího česneku: Pochoutka, která má neuvěřitelně silné vlastnosti

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 07.04.2024 07:15
Medvědí česnek

Nasbírali jste si velké množství medvědího česneku a nevíte co s ním? Vyrobte si skvělý olej s medvědím česnekem, který je velmi účinný, zdravý a zároveň i méně nákladný.

Medvědí česnek je velmi oblíbená jarní bylinka, která má vynikající chuť i vůni a která velmi blízce připomíná klasický česnek. Zachovejte si dokonalou chuť a vůni medvědího česneku po dlouhou dobu. Existuje mnoho způsobů, jak můžete medvědí česnek uchovat, pokud ho nezvládnete zkonzumovat čerstvý. Vyzkoušejte olej z medvědího česneku, kterým dokonale ochutíte těstovinové pokrmy, zeleninové saláty, různé omáčky, zeleninové polévky, vývary a také masitá jídla.

Vyrobte si olej z medvědího česneku

Co budete potřebovat? Připravte si medvědí česnek, kvalitní olej, sůl a koření podle chuti. Můžete přidat třeba chilli, rozmarýn nebo koriandr. Medvědí česnek můžete naložit například do lněného oleje. V prvním kroku listy dobře omyjte a nasekejte je najemno. Do oleje dejte koření, kterým ho chcete dochutit a také ho osolte. Na dno čisté skleněné nádoby dejte trochu oleje, přidejte medvědí česnek a následně opět doplňte olejem. Dbejte na to, aby v nádobě nezůstal vzduch.

Medvědí česnek

Odebraný olej průběžně doplňujte

Směs promíchejte špejlí, odstraňte bublinky vzduchu, doplňte olejem a uzavřete. Nádobu popište a uskladněte ji v lednici. Pokud olej odeberete tak, že budou listy čouhat ven, opět můžete nádobu doplnit novým olejem. Dbejte na to, aby byly listy neustále ponořené. Vydrží vám tak v lednici po celý rok.

Medvědí česnek jako zdroj zdraví

Medvědí česnek přináší našemu tělu spoustu benefitů. Listy obsahují důležitý vitamín C a vitamíny B skupiny. Dále v něm najdeme sirné sloučeniny, silice, flavonoidy či aminokyseliny. Slouží jako velmi silné a účinné antivirotikum a antibiotikum. Dále má detoxikační a protiplísňové účinky, což je velmi důležité pro naše zdraví. 

Medvědí česnek působí močopudně a má také projímavé účinky. Jistě oceníte, že upravuje hladinu cholesterolu v krvi, dokáže snížit krevní tlak a také pozitivně ovlivňuje trávení. Zvládne uvolňovat dýchací cesty, podpořit paměť, léčit mykózy a vyčistit střeva od parazitů. Uchovejte si tedy jeho účinky po celý rok a nezapomeňte si vyrobit olej, který bude zdrojem zdraví a síly.

Mohlo by Vás zajímat

Gargano
publikováno 4. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Italský poloostrov Gargano: Poznejte jeho krásu z hladiny moře

Škoda Vision Gran Turismo
publikováno 9. 5. 2024 autor David Vanda

Škoda Vision Gran Turismo: Škoda vyvinula speciální elektrický vůz pro Gran Turismo

Maliny
publikováno 3. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Doprovodné rostliny k malinám, které podpoří bohatou úrodu a úspěšné zkrocení jejich rozrůstání

zavřít reklamu
×
Reklama