Medvědí česnek je velmi oblíbená jarní bylinka, která má vynikající chuť i vůni a která velmi blízce připomíná klasický česnek. Zachovejte si dokonalou chuť a vůni medvědího česneku po dlouhou dobu. Existuje mnoho způsobů, jak můžete medvědí česnek uchovat, pokud ho nezvládnete zkonzumovat čerstvý. Vyzkoušejte olej z medvědího česneku, kterým dokonale ochutíte těstovinové pokrmy, zeleninové saláty, různé omáčky, zeleninové polévky, vývary a také masitá jídla.
Vyrobte si olej z medvědího česneku
Co budete potřebovat? Připravte si medvědí česnek, kvalitní olej, sůl a koření podle chuti. Můžete přidat třeba chilli, rozmarýn nebo koriandr. Medvědí česnek můžete naložit například do lněného oleje. V prvním kroku listy dobře omyjte a nasekejte je najemno. Do oleje dejte koření, kterým ho chcete dochutit a také ho osolte. Na dno čisté skleněné nádoby dejte trochu oleje, přidejte medvědí česnek a následně opět doplňte olejem. Dbejte na to, aby v nádobě nezůstal vzduch.
Odebraný olej průběžně doplňujte
Směs promíchejte špejlí, odstraňte bublinky vzduchu, doplňte olejem a uzavřete. Nádobu popište a uskladněte ji v lednici. Pokud olej odeberete tak, že budou listy čouhat ven, opět můžete nádobu doplnit novým olejem. Dbejte na to, aby byly listy neustále ponořené. Vydrží vám tak v lednici po celý rok.
Medvědí česnek jako zdroj zdraví
Medvědí česnek přináší našemu tělu spoustu benefitů. Listy obsahují důležitý vitamín C a vitamíny B skupiny. Dále v něm najdeme sirné sloučeniny, silice, flavonoidy či aminokyseliny. Slouží jako velmi silné a účinné antivirotikum a antibiotikum. Dále má detoxikační a protiplísňové účinky, což je velmi důležité pro naše zdraví.
Medvědí česnek působí močopudně a má také projímavé účinky. Jistě oceníte, že upravuje hladinu cholesterolu v krvi, dokáže snížit krevní tlak a také pozitivně ovlivňuje trávení. Zvládne uvolňovat dýchací cesty, podpořit paměť, léčit mykózy a vyčistit střeva od parazitů. Uchovejte si tedy jeho účinky po celý rok a nezapomeňte si vyrobit olej, který bude zdrojem zdraví a síly.