Bleskurychlé povidlové šátečky bez kynutí, které jsou vynikající a ideální k víkendovému kafíčku

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 06.04.2024 07:15
Povidlové šátečky

Plánujete, co upečete k víkendovému kafíčku? Vyzkoušejte rychlé a nekynuté šátečky, které můžete naplnit například povidly.

Přes týden nemáte čas, a tak se již nemůžete dočkat víkendu až si upečete nějakou sladkou dobrotu? Jenže se vám nechce stát příliš dlouho v kuchyni, neboť musíte stihnou práce na zahradě? Pokud je tomu tak, nebo jen hledáte rychlý recept na sladké pohoštění, jeden z nich jsme pro vás připravili. Sladké a nekynuté šátečky vám jistě zachutnají. 

Vhodná náplň do šátečků

Aby byly šátečky opravdu rychlé, můžete použít pouze povidla. Nemusíte je s ničím míchat. Ale kdybyste přece jen chtěli, nastrouhejte do nich trochu perníku, přidejte trochu rumu a mírně oslaďte skořicovým cukrem. Vynikající pochoutka. Vhodný je také tvaroh smíchaný s vejci a cukrem. Někdo dá raději přednost ořechové nádivce. Ta se připraví například tak, že pomelete ořechy a v hrnci je společně s mlékem přivedete k varu. Odstavíte a přidáte piškoty, med, cukr, rum a jeden bílek. Náplň musí být hutná a musí držet tvar. Lze také použít domácí marmeládu. Záleží tedy pouze na vaší chuti. 

Těsto

Suroviny pro přípravu šátečků

Tato lahůdka, i když není řádně nakynutá, je vynikající i druhý den. Sice nepatří k těm nejlevnějším, ale věříme, že čas od času si každý rád dopřeje něco sladkého. Na šátečky si tedy připravte: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 250 ml smetany (nejlépe vysokoprocentní, například 33%). Dále 220 g másla, špetku soli, 2 žloutky, 4 lžíce mléka, ½ kostky droždí a 2 lžíce cukru.

Příprava těsta a pečení

Droždí dejte do misky společně s cukrem a rozmíchejte je na kaši. Zaprašte moukou a přidejte mléko. Nechte vzejít kvásek. Vezměte si velkou mísu, vysypte do ní prosátou mouku se solí a na kousky nakrájené máslo. Jakmile vzejde kvásek, přidejte do mouky žloutky i kvásek, smetanu a vypracujte hladké těsto. Předehřejte si troubu na 190 °C a vyválejte těsto. Poté ho nakrájejte na čtverečky a doprostřed umístěte zvolenou náplň. Každý roh mírně vytáhněte a přehněte do středu, aby vznikl šáteček. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15 až 20 minut. Ještě teplé můžete pocukrovat. 

Mohlo by Vás zajímat

Hrad Okoř
publikováno 8. 5. 2024 autor David Vanda

Výlet po okolí hradu Okoř se zastávkou v místní minizoo

Rajčata
publikováno 5. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejčastější chyby při pěstování rajčat, kterým bychom se měli vyhnout pro získání kvalitní úrody

Maliny
publikováno 3. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Doprovodné rostliny k malinám, které podpoří bohatou úrodu a úspěšné zkrocení jejich rozrůstání

zavřít reklamu
×
Reklama