Velikonoční pečení: 2 inspirace na muffiny s lahodným krémem, který se neroztéká

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 19.03.2024 06:45
Muffiny s krémem

Upečte si vynikající velikonoční muffiny, na kterých si pochutná celá rodina. Jsou rychlé, jednoduché, nadýchané a zvládne je i začátečník.

Muffiny obecně patří mezi cukrovinky, které nejsou náročné na přípravu. Navíc je lze připravovat k různým příležitostem. Ať už na Vánoce, k narozeninám, jen tak či právě na Velikonoce. Těsto na takzvané košíčky můžete doplnit o mrkev, kousky čokolády, ořechy či banány – záleží pouze na vaší chuti. Připravili jsme si pro vás dvě těsta na muffiny s lahodným krémem, které se na stole příliš dlouho neohřejí. Navíc je můžete nabídnout klidně i koledníkům či si na nich pochutnat s nejbližšími. 

Velikonoční mrkvové muffiny

Mrkvové muffiny jsou nadýchané, měkoučké a vláčné. Připravte si: 160 gramů hladké mouky (použít můžete i hladkou špaldovou), ½ lžičky jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření, 2 vejce, 50 gramů másla, 70 ml oleje, 90 gramů cukru, 90 gramů namletých ořechů dle chuti a 200 gramů nastrouhané mrkve. 

Mrkvové muffiny

Ze všeho nejdříve oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Následně smíchejte mouku se sodou, perníkovým kořením, namletými ořechy. Najemno nastrouhejte mrkev a přidejte ji společně s rozpuštěným máslem a olejem ke žloutkům. Poté vše smíchejte s moukou a na závěr opatrně vmíchejte ušlehaný sníh. Naplňte košíčky a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 15 minut. 

Vanilkové muffiny

Pokud nemáte rádi vanilkové muffiny, místo ní můžete použít například skořici či klidně kakao. Připravte si: 200 gramů hladké mouky, 4 vejce, 1 lžičku kypřicího prášku, 100 ml mléka, 100 ml oleje, několik kapek vanilkové esence, 1 vanilkový cukr a 150 gramů cukru krystal. Místo vanilky můžete použít 2 lžičky skořice nebo 2 lžíce kakaa. 

Vanilkové košíčky

Mouku smíchejte s kypřicím práškem. Z bílků ušlehejte sníh a žloutky vyšlehejte s cukry na pěnu. Ke žloutkům přidejte olej, mléko, vanilkovou esenci a suroviny vmíchejte do mouky. Přidejte sníh a naplňte košíčky. Pečte v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 15 minut. 

Krém na muffiny

Krém budeme připravovat z mascarpone. Pokud nemáte doma mascarpone nebo ho z jakéhokoli důvodu nechcete kupovat, skvěle chutná také kokosový krém, o kterém jsme psali nedávno. Připravte si: 250 gramů mascarpone, 250 ml smetany ke šlehání, 2,5 lžíce cukru. Všechny suroviny vložíme do mísy a šleháme dokud krém nezhoustne. Poté jej dejte do zdobícího sáčku a ozdobte s ním vychladlé muffiny. Na ozdobu můžete použít mini čokoládová vajíčka v polevě, cukrové zdobení či mrkvičky z marcipánu. 

Mohlo by Vás zajímat

Viadukt
publikováno 7. 5. 2024 autor David Vanda

Vlakem po Česku: Místní železnice mají rozhodně co nabídnout

Gargano
publikováno 4. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Italský poloostrov Gargano: Poznejte jeho krásu z hladiny moře

Česnek
publikováno 8. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo na česnek, které zajistí obrovské palice a výraznou chuť

zavřít reklamu
×
Reklama