Jak připravit hnojivo z banánových slupek, které má nyní bohaté využití? Připravte ho správně

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 09.05.2024 19:51
Banány

Připravte si blahodárné hnojivo z banánových slupek. Dodá živiny nejen muškátům, ale také rajčatům, paprikám, okurkám a mnohým pokojovým rostlinám.

Chcete-li dodat svým rostlinkám výživu a podpořit je v růstu, dopřejte jim hnojivo z banánových slupek. Je účinné a ideální pro ty, kteří dávají přednost přírodním hnojivům. Vyzkoušejte tedy tuto ověřenou výživu a radujte se z krásně kvetoucích rostlin, ale klidně i z bohaté úrody. Jak hnojivo připravit a jakým rostlinám je vhodné slupky dopřát?

Účinné hnojivo plné výživných látek

Hnojivo připravené ze slupek oblíbeného ovoce v sobě skrývá řadu živin. Především pak železo, fosfor, draslík, hořčík, vápník a další. Obecně můžeme říci, že se jedná o ideální živiny, které podpoří pokojové rostliny, ale i sazenice. Mimo jiné takový zamiokulkas přímo zbožňuje potírání listů banánovými slupkami. Než začnete hnojivo připravovat, namočte slupky na 20 minut do vody s octem.

Jak připravit hnojivo na rostliny

Nyní máte dvě možnosti. Buď slupky rozkrájíte a zahrabete do substrátu nebo do výsadbové jámy pod sazenice. Dále můžete připravit tekuté hnojivo. U první možnosti je třeba myslet na to, že slupky se rozkládají postupně, a tak si rostliny nevezmou živiny okamžitě. V případě druhé možnosti bude vhodné, abyste slupky nejdříve usušili. A to na slunci nebo nejlépe v sušičce na ovoce. Poté je rozemelte a smíchejte čtyři lžíce s dvěma a půl litry dešťové vody. Hnojivo nechte do druhého dne odstát a aplikujte ho ke kořenům rostlin.

Sazenice rajčete

Jaké rostliny hnojit banánovými slupkami

Hnojivo z banánových slupek lze aplikovat k muškátům. Avšak také k lopatkovci, petúniím, pivoňkám, ale i k rajčatům, paprikám, okurkám k dýním a cuketám. Všechny tyto rostliny mají rády živiny z banánových slupek. Aplikujte jej vždy na vlhkou zeminu. Rostliny vás odmění zdravým růstem, ale také bohatými květy. Aktuálně můžete touto výživou přihnojit sazenice. Po výsadbě sazenic nezapomínejte, že je vhodné jim dodat živiny až za dva týdny.

Mohlo by Vás zajímat

Sazenice okurek
publikováno 13. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo na okurky podle babiččina receptu zajistí odolné rostliny a bohatou úrodu

Okurky
publikováno 17. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Žloutnutí listů okurek: Jak mu zabránit, abychom sklidili bohatou úrodu

Les
publikováno 20. 5. 2024 autor Petr Dostál

Malebné lesy u Hradce Králové ukrývají rytířské hradiště i gladiátorskou arénu

zavřít reklamu
×
Reklama