Pěstování okurek: Několik tipů našich babiček pro získání bohaté úrody a rostlin bez plísní

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 09.05.2024 07:00
Okurky

Chcete získat bohatou úrodu okurek? Následujte několik pěstitelských kroků našich babiček. Tak zajistíte kvalitní úrodu vynikajících okurek bez hořkosti.

Máte rádi okurky na svačinku, ale také v salátu? Nedivíme se, neboť jejich chuť je vynikající. Navíc, pokud je zchladíme, nabídnou nám příjemné letní osvěžení. A ještě k tomu doplní našemu tělu řadu významných látek. Obecně lze říci, že pěstování okurek není složité. Dokonce je zvládnete pěstovat i bez zahrady. Klidně na betonovém dvorku v nádobě. Ovšem je potřeba myslet na to, že okurky mají dlouhé liány, které se musí někam pnout. Také je potřeba myslet na několik základních pravidel při pěstování. Některé z nich, po vzoru našich babiček, jsme pro vás připravili.

Vyvazování okurek

Okurky nakladačky u naší babičky vždy polehávaly po zemi. Kdežto hadovky se vyvazovaly na síť. Zásadní byl také rozestup mezi jednotlivými rostlinami, a to až 80 cm. A to proto, abychom jim dopřáli dostatečné množství vzduchu a zabránili tak rozvoji plísňového onemocnění. Vyvazování je velice jednoduché. Buď připravíte konstrukci, do které napnete síť na popínavé rostliny nebo ji vypletete ze špagátků. A pokud máte okurky ve fóliovníku a máte obnaženou konstrukci, přivazujte okurky postupně k ní. Neboť rostlina může dorůst až několik metrů. K vyvazování použijte motouzy a šlahouny nepřivazujte příliš natěsno.

Okurky

Správný řez okurek

S řezem bychom to přehánět neměli, každopádně učinit bychom ho měli. Jakmile rostlina doroste do 60 až 70 centimetrů, vydezinfikovanými nůžkami odstřihněte všechny listy i případné květy. Neponechávejte pouze holý hlavní výhon. List vždy zastříhněte tak, aby zbyly dvoucentimetrové řapíky. To znamená, aby z listu zbyl dvoucentimetrový stonek. Bojujeme tak proti zaschnutí. Co se týká zaštipování, provádíme jej pouze u hadovek, nakladačky nejsou potřeba zaštipovat. Vyštipování zálistků provádíme stejně jako u rajčat, tedy ihned za prvním listem.

Hnojivo na okurky pro bohatou úrodu

Abyste dosáhli bohaté úrody, nemusíte hnojit průmyslovými hnojivy. Sáhnout můžete i po surovinách, které najdete na dvoře nebo na zahradě. Ostatně tak, jak to dělaly naše babičky nebo dědečkové. Obecně okurky ke svému zdravému růstu, kvalitnímu zakořenění a samozřejmě k bohatému plození vyžadují mnoho živin. Především pak dusík, draslík, fosfor, vápník, ale i hořčík. Proto bude ideální, když okurkám zajistíte hnojení kopřivami či slepičím trusem. Z obou surovin připravte zákvas, ten je účinný ze všech nejvíce. Navíc kopřivy chrání rostliny před plísněmi.

Mohlo by Vás zajímat

hybrid
publikováno 20. 5. 2024 autor David Vanda

Vyjde vás údržba hybridu dráž než v případě spalovacího motoru?

Angrešt
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jarní hnojení angreštu zajistí bohatou úrodu a sladké plody: Jak a čím hnojit?

Mšice
publikováno 17. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Likvidujte mšice jako naše babičky: Účinný postřik, který si poradí se škůdci na rybízu i na sazenicích

zavřít reklamu
×
Reklama