Nejlepší velikonoční beránek voní po vanilce a rozplývá se na jazyku. Jak ho upéct, aby se povedl?

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 30.03.2024 07:00
Velikonoční beránek

Velikonoční beránek patří neodmyslitelně na náš stůl. S dcerou jsme vyzkoušely několik receptů a ověřily si, které recepty opravdu fungují. Vyzkoušejte je s námi.

Proč se vlastně na našich stolech objevuje velikonoční beránek? Tento pokrm vychází z křesťanské tradice, kdy symbolizuje Ježíše Krista, který byl ukřižován za spásu světa. Beránek je symbolem nevinnosti a záchrany. Sám Ježíš jedl při poslední večeři beránka. Tato tradice je stará tisíce let a přenáší se až do našich dní. Pokud si chcete upéct velikonočního beránka sami doma, přinášíme vám dva ověřené recepty.

Skvělý beránek z piškotového těsta

Připravte si 300 g moučkového cukru, 7 vajíček, citronovou šťávu z jedné poloviny citrónu, balení vanilkového cukru a 300 g hrubé mouky. Připravte si 5 žloutků a 2 celá vejce a utřete je s citronovou šťávou, moučkovým cukrem a s vanilkovým cukrem do pěny. To je velmi důležitý krok. 

Velikonoce

Přidejte mouku a sníh z pěti bílků, který lehce vmíchejte do směsi. Formu na beránka vymažte a vysypejte moukou, strouhankou nebo kokosem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Velmi záleží na velikosti formy. Upečené těsto otestujte špejlí. Po vychladnutí beránka vyklopte. Pokud to jde ztěžka, po obvodu ho uvolněte z formy pomocí příborového nože. Můžete ho pocukrovat moučkovým cukrem nebo ho ozdobte čokoládovou polevou. Samozřejmě nesmí chybět ani mašlička.

Velikonoční beránek s máslem

Pokud chcete vyzkoušet velikonočního beránka trochu jinak, připravte si 120 g másla, 4 vejce, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 200 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva a citronovou šťávu. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a tuk se žloutky a oběma cukry utřete do pěny. Vmíchejte vlažné mléko, mouku a prášek do pečiva. Přidejte citronovou šťávu a sníh z bílků. Troubu předehřejte na 170 °C a vysypejte hrubou moukou. Těsto vlijte do formy a pečte asi 45 minut.

Jak ozdobit beránka?

Na beránka můžete použít polevu z bílé nebo hořké čokolády. Vyzkoušet můžete i kandované ovoce a rozinky, které použijete na výrobu očí a úst. Ústa beránka můžete také vytvořit pomocí párátka nebo špejle a rozpuštěné bílé čokolády. Skvělou volbou jsou také mandle nebo ořechy které vtisknete na místo očí a nosíku.

Mohlo by Vás zajímat

Hubnutí
publikováno 6. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Tyto potraviny zařaďte do svého jídelníčku. Spalují tuky a pomáhají s hubnutím do plavek

Viadukt
publikováno 7. 5. 2024 autor David Vanda

Vlakem po Česku: Místní železnice mají rozhodně co nabídnout

Maliny
publikováno 7. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Obří úrodu malin a sladké plody zajistí jednoduché a výživné hnojivo zadarmo

zavřít reklamu
×
Reklama