Naloupali jste více vlašských ořechů například na vánoční cukroví a nyní nevíte, co s nimi, aby nežlukly? Nebo vám ve skořápce zabírají mnoho místa, a tak je potřebujete vyloupat a někam uskladnit? Vyloupání jader má jistě své výhody, protože jsou na prostor méně náročné než ty se skořápkou. Jenže pokud je zbavíte tvrdé ochrany, která je chrání před vzduchem a světlem, jenž proces žluknutí urychlují, budete je muset správně uložit, aby vydržely co nejdéle. Tak je také budete mít k okamžité spotřebě a nemusíte se zdržovat zdlouhavým louskáním, což je jistě velká výhoda.
Uskladněte je správně
Vlašské ořechy lze uskladnit rovnou čtyřmi způsoby. Nechávat je na lince v misce, je jistě hloupost a kvůli působení vlhka a tepla by za krátký čas žlukly. Ideální tedy bude, když je přesypete do vzduchotěsné nádoby a uložíte je do spíže. Zde vám v chladu a temnu vydrží několik měsíců. K tomuto kroku vám však obyčejná plastová dóza nevystačí. Doporučujeme, abyste pořídili plastovou krabičku či dózu s gumovým těsněním.
Dalším způsobem je uložení do lednice. Ořechy nasypte do vzduchotěsné krabičky či dóze tak, jak bylo zmíněno u předchozího způsobu. I tam vám vydrží několik měsíců. Třetím způsobem a velmi efektivním způsobem, je možnost vlašské ořechy zavařit. Stačí vám jen pořádně vysušená jádra, dokonale vysterilizované sklenice a víčka. Jadérka dejte do sklenic (ničím nezalévejte), zavíčkujte a zavařujte na 80 °C po dobu dvaceti minut. Poté stačí sklenice umístit do spíže nebo na jiné místo, kde je tma a chladno. Jako čerstvé vám po zavaření mohou vydržet rok, ale i více.
Poslední možnost uskladnění
Poslední způsob, a to nejjednodušší způsob, je nasypat ořechy do sáčku či do krabičky a umístit je do mrazáku. Musíme ale konstatovat, že i když ořechy vydrží, mohou být načichlé například uzeným masem, které si hoví v mrazáku. A je jedno, zda jej máte v šuplíku pod ořechy či společně. Stále ale zůstává pravdou, že takto uložená jádra vydrží klidně dva roky.