Jak můžete v domácnosti využít slupky od banánů: Hnojivo a pleťová maska není jediné využití

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 08.02.2024 07:15
Banány

Banánová slupka se vám může zdát jako naprosto nevyužitelný odpad, ale opak je pravdou. Banánové slupky s sebou nesou spoustu benefitů, které můžeme využít například v kosmetice nebo v péči o rostliny.

Banány mají antioxidační a protirakovinné účinky. Slupky v žádném případě nevyhazujte do koše, ale použijte je k péči o vaše zdraví nebo dokonce k leštění stříbra. Banánová slupka obsahuje velké množství vitamínů, minerálů, vlákniny a také důležitých antioxidantů. Banánové slupky mají i antibakteriální účinky, proto je můžete využít třeba na komáří píchnutí.

Hnojivo pro květiny

Jak použít banánové slupky jako hnojivo na květiny? Slupky nakrájejte na malé kousky a přidejte je do hlíny. Nebo můžete vložit banánovou slupku o sklenice a zalít vodou. Sklenici uzavřete a nechte stát přes noc. Vzniklým roztokem potom můžete zalévat květiny. Nejlepší však ale bude, pokud slupku nasušíte a smícháte s vodou.

Orchidej

Vyrobte si výživnou masku

Maska z banánové slupky redukuje vrásky a naši pleť dokonale vyživuje a hydratuje. Dokonce dokáže zesvětlit pigmentové skvrny na obličeji a hojí akné. Udělejte si třikrát do týdne masáž obličeje banánovou slupkou. Ideálně by měla trvat asi 15 minut. Výživnou masku na obličej si vyrobíte tak, že banánovou slupku rozmixujete společně s kokosovým mlékem, aplikujete ji na obličej, necháte ji 20 minut působit a smyjete ji.

Ošetřete si komáří štípance

Nepříjemné komáří štípance dokážou nepříjemně svědit a nutí vás, abyste se neustále škrábali. Tohoto svědění vás velmi účinně zbaví banánová slupka. Podrážděné místo masírujte banánovou slupkou asi 5 minut, nechte chvilku působit a místo opláchněte vodou. Látky z banánové slupky zredukují také otok a zarudnutí kůže.

Komár

Vyleštěte své stříbro

Slupka od banánů funguje také jako zaručená leštička stříbra. Stříbro jednoduše potřete slupkou od banánů a následně ho vyleštěte čistým a suchým hadříkem. Z banánové slupky si můžete vyrobit také účinnou leštěnku. Slupky rozmixujte a přidejte k nim lžíci vody. Vzniklou kašičku nanášejte hadříkem na předměty, které chcete vyleštit a doleštěte je.

Mohlo by Vás zajímat

Mustang
publikováno 30. 4. 2024 autor David Vanda

Limitovaná edice Fordu Mustang oslaví 60 let výročí modelu

Pokojové rostliny
publikováno 29. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Jak se zbavit škůdců na pokojových rostlinách? S těmito tipy to zvládnete

Kedlubny
publikováno 30. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Při pěstování kedluben se vyhněte chybám. Pak vypěstujete nepopraskané a šťavnaté bulvy

zavřít reklamu
×
Reklama