Jak rychle uvařit fazole, které jste zapomněli namočit? Vyzkoušejte trik, který vaření urychlí

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 14.02.2024 07:15
Fazole

Naplánovali jste fazole k obědu, ale bohužel jste je zapomněli namočit? Některé z nich se vaří až 4 hodiny. Vy si čas můžete o dost zkrátit. Prozradíme vám, jak toho docílit.

Není pochyb o tom, že fazole prospívají našemu zdraví, proto bychom si je měli dopřát pravidelně. Navíc jsou velmi chutné a lze s nimi kouzlit na mnoho způsobů. Vynikající jsou například na mexický způsob s pikantní klobásou. Či jen tak na kyselo. Nebo si z nich lze připravit karbanátky, placky a jiné pochoutky. Například z cizrny nebo z mungo fazolí si také připravíte skvělý moučník. Pokud ale fazole zapomeneme namočit, doba vaření se může protáhnout. Naštěstí tuto dobu lze o dost snížit, jak přesně?

Vaření fazol bez namáčení

U některých druhů luštěnin se doporučuje, abyste je na sedm hodin namočili. Například fazole adzuki či ledviny. Cizrna potřebuje 12 hodin. Pokud jste na tento krok zapomněli, dobu vaření si můžete zkrátit několika způsoby. Například tím, že fazole propláchnete v sítku pod tekoucí vodou a vysypete je do hrnce. Dále napusťte vodu tak, aby byla 2 cm nad fazolemi. Přidejte bobkový list, cibuli, oregano a vařte po dobu deseti minut. Poté odstavte z plotýnky a pokličkou přikryté je nechte hodinu odpočívat. 

Fazole

Jedlá soda a minerálka

Některé babské rady doporučují, abychom k luštěninám přidali jedlou sodu. Ta ovšem také funguje, ale věděli jste, že ničí vitamíny? Především pak vitamín B. Mnohem lepší bude, pokud chcete urychlit vaření, použít místo obyčejné vody minerální vodu. Obsahuje soli a jiné látky, které proces změknutí urychlují. Do hrnce s minerální vodou přidejte ještě tři lžíce rostlinného oleje. 

Tlakový hrnec je nejlepším řešením

Pořídit si tlakový hrnec je vůbec nejlepší. Fazole budou uvařené klidně za jednu, jednu a půl až dvě hodiny – podle druhu. To je jistě rychlá doba. A jak vařit fazole v takovém hrnci? Nejdříve je propláchněte a poté vysypejte do hrnce. Přidejte vodu, lžíci oleje a koření podle chuti. Zapněte a vařte do změknutí.

Cizrna

Proč je vhodné fazole předem namáčet

Díky dlouhému namáčení zbavíte fazole oligosacharidů, které jsou rozpustné ve vodě a způsobují nadýmání. Voda se po namočení vylévá a fazole se proplachují. Tak jsou z velké části zbaveny těchto látek. Bezpochyby se namáčením také zkrátí doba vaření. Navíc fazole díky tomuto kroku nebudou popraskané. Pokud se vám stává, lze říci pravidelně, že fazole nenamočíte, udělejte si například o víkendu čas a celého půl kilogramu fazolí uvařte. Ty pak nechte vychladnout, nasypejte je do krabiček a uložte do mrazáku. Podle potřeby je vytáhněte.  

Mohlo by Vás zajímat

Vějířovka
publikováno 28. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Chcete mít bohatě rozkvetlý balkon? Vyměňte muškáty za tuto převislou letničku

Mšice
publikováno 26. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Nejúčinnější postřik na mšice připravíte ze sody. Účinnost tkví ve správném poměru surovin a aplikaci

Teplické skalní město
publikováno 24. 4. 2024 autor Jan Nováček

Kam na dovolenou v České republice: Objevte krásu vlastní země

zavřít reklamu
×
Reklama