Není pochyb o tom, že fazole prospívají našemu zdraví, proto bychom si je měli dopřát pravidelně. Navíc jsou velmi chutné a lze s nimi kouzlit na mnoho způsobů. Vynikající jsou například na mexický způsob s pikantní klobásou. Či jen tak na kyselo. Nebo si z nich lze připravit karbanátky, placky a jiné pochoutky. Například z cizrny nebo z mungo fazolí si také připravíte skvělý moučník. Pokud ale fazole zapomeneme namočit, doba vaření se může protáhnout. Naštěstí tuto dobu lze o dost snížit, jak přesně?
Vaření fazol bez namáčení
U některých druhů luštěnin se doporučuje, abyste je na sedm hodin namočili. Například fazole adzuki či ledviny. Cizrna potřebuje 12 hodin. Pokud jste na tento krok zapomněli, dobu vaření si můžete zkrátit několika způsoby. Například tím, že fazole propláchnete v sítku pod tekoucí vodou a vysypete je do hrnce. Dále napusťte vodu tak, aby byla 2 cm nad fazolemi. Přidejte bobkový list, cibuli, oregano a vařte po dobu deseti minut. Poté odstavte z plotýnky a pokličkou přikryté je nechte hodinu odpočívat.
Jedlá soda a minerálka
Některé babské rady doporučují, abychom k luštěninám přidali jedlou sodu. Ta ovšem také funguje, ale věděli jste, že ničí vitamíny? Především pak vitamín B. Mnohem lepší bude, pokud chcete urychlit vaření, použít místo obyčejné vody minerální vodu. Obsahuje soli a jiné látky, které proces změknutí urychlují. Do hrnce s minerální vodou přidejte ještě tři lžíce rostlinného oleje.
Tlakový hrnec je nejlepším řešením
Pořídit si tlakový hrnec je vůbec nejlepší. Fazole budou uvařené klidně za jednu, jednu a půl až dvě hodiny – podle druhu. To je jistě rychlá doba. A jak vařit fazole v takovém hrnci? Nejdříve je propláchněte a poté vysypejte do hrnce. Přidejte vodu, lžíci oleje a koření podle chuti. Zapněte a vařte do změknutí.
Proč je vhodné fazole předem namáčet
Díky dlouhému namáčení zbavíte fazole oligosacharidů, které jsou rozpustné ve vodě a způsobují nadýmání. Voda se po namočení vylévá a fazole se proplachují. Tak jsou z velké části zbaveny těchto látek. Bezpochyby se namáčením také zkrátí doba vaření. Navíc fazole díky tomuto kroku nebudou popraskané. Pokud se vám stává, lze říci pravidelně, že fazole nenamočíte, udělejte si například o víkendu čas a celého půl kilogramu fazolí uvařte. Ty pak nechte vychladnout, nasypejte je do krabiček a uložte do mrazáku. Podle potřeby je vytáhněte.