Rychlý oběd či večeře pro milovníky luštěnin

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 21.02.2023 17:43
Cizrnový salát

Snažíte se po vánočních svátcích zhubnout nebo si rádi dopřejete zdravé jídlo? Ať je to tak či tak, připravili jsme pro vás vynikající a svěží salát s cizrnou, zeleninou a fazolemi, který si oblíbí nejen ti, kteří mají rádi luštěniny.

I když v salátu není maso, což možná nepotěší žádného masožravce, bílkoviny vám rozhodně chybět nebudou. A jak jistě víte, zvýšené množství bílkovin je v dietním období velice důležité, protože vám pomůže se snadnějším hubnutím. A pokud si přece jen oběd bez masa nedokážete představit, salát si dopřejte jako přílohu k pečenému kuřeti, lososu nebo k bifteku. Na přípravu je jednoduchý, rychlý a hodí se také jako oběd do krabičky.

Něco málo z nutričního pohledu luštěnin

Jak už jsme zmínili, fazole, ale i cizrna jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, ale také tuků, vlákniny a vitamínů. Ve fazolích najdeme vitamin B, E, kyselinu listovou a další. Dále pak draslík, hořčík, železo, zinek a měď. Cizrna je bohatá na vitamíny B12, B9, A, B1, B2, B5, C, K a E. Dále také obsahuje zinek, měď a selen.

Obecně jsou luštěniny skvělými bojovníky proti chudokrevnosti a taktéž působí blahodárně na peristaltiku střev. Ať už plánujete jíst jakékoli luštěniny, věřte, že všechny jsou pro vaše zdraví přínosem. V receptu se setkáte se sušenou cizrnou – lze však použít již uvařenou z plechovky. V takovém případě použijte dvě balení. To stejné platí i pro fazole, které je možné uvařit, ale taktéž koupit v plechovce. Na recept stačí jedna konzerva.

Ovšem, pokud koupíte pytlík cizrny a pytlík fazolí, budete mít suroviny i na další jídla, tudíž, co se týče finanční stránky, se vám více vyplatí. Cizrnu, ale i fazole den předem namočte, druhý den slijte, propláchněte a uvařte.

Suroviny
minus 2 porce plus
ingredience ingredience
200 g cizrny
ingredience ingredience
150 g fazolí
ingredience ingredience
1 ks okurka hadovka
ingredience ingredience
1 ks červená paprika
ingredience ingredience
1 ks cibule
ingredience ingredience
5 ks cherry rajčat
ingredience ingredience
1 ks balkánského sýru (lze vynechat)
ingredience ingredience
3 lžíce olivového oleje
ingredience ingredience
1 lžíce dijonské hořčice
ingredience ingredience
1 lžička šťávy z citronu
ingredience ingredience
1 špetka soli
ingredience ingredience
1 špetka černého pepře
ingredience ingredience
1 ks čerstvé petrželky
Postup
1
Postup je velice jednoduchý – stačí uvařit luštěniny či je pouze vyklopit z plechovky do větší mísy. Dále nakrájejte na malé kousky okurku.
2
Cibuli rozkrájejte na tenké proužky, papriku na malé čtverečky, rajčata na měsíčky, balkánský sýr na čtverečky a vše promíchejte.
3
Na zálivku smíchejte hořčici, olej, citronovou šťávu a nasekanou petrželku.
4
Veškeré ingredience promíchejte a podle chuti opepřete a osolte.
5
Na ozdobu použijte na proužky nakrájenou mrkev a podávejte s čerstvou bagetkou.

Mohlo by Vás zajímat

Zámek Jezeří
publikováno 12. 5. 2024 autor Petr Dostál

Zámek Jezeří: Na rozhraní dvou světů

Banány
publikováno 9. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak připravit hnojivo z banánových slupek, které má nyní bohaté využití? Připravte ho správně

šermíři
publikováno 9. 5. 2024 autor Petr Dostál

Karel IV. slaví narozeniny. Nebo si raději dáte historickou bitvu?

zavřít reklamu
×
Reklama