Rychlý oběd či večeře pro milovníky luštěnin

21. 2. 2023 Nikola Klementová
Cizrnový salát

Snažíte se po vánočních svátcích zhubnout nebo si rádi dopřejete zdravé jídlo? Ať je to tak či tak, připravili jsme pro vás vynikající a svěží salát s cizrnou, zeleninou a fazolemi, který si oblíbí nejen ti, kteří mají rádi luštěniny.

I když v salátu není maso, což možná nepotěší žádného masožravce, bílkoviny vám rozhodně chybět nebudou. A jak jistě víte, zvýšené množství bílkovin je v dietním období velice důležité, protože vám pomůže se snadnějším hubnutím. A pokud si přece jen oběd bez masa nedokážete představit, salát si dopřejte jako přílohu k pečenému kuřeti, lososu nebo k bifteku. Na přípravu je jednoduchý, rychlý a hodí se také jako oběd do krabičky.

Něco málo z nutričního pohledu luštěnin

Jak už jsme zmínili, fazole, ale i cizrna jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, ale také tuků, vlákniny a vitamínů. Ve fazolích najdeme vitamin B, E, kyselinu listovou a další. Dále pak draslík, hořčík, železo, zinek a měď. Cizrna je bohatá na vitamíny B12, B9, A, B1, B2, B5, C, K a E. Dále také obsahuje zinek, měď a selen.

Obecně jsou luštěniny skvělými bojovníky proti chudokrevnosti a taktéž působí blahodárně na peristaltiku střev. Ať už plánujete jíst jakékoli luštěniny, věřte, že všechny jsou pro vaše zdraví přínosem. V receptu se setkáte se sušenou cizrnou – lze však použít již uvařenou z plechovky. V takovém případě použijte dvě balení. To stejné platí i pro fazole, které je možné uvařit, ale taktéž koupit v plechovce. Na recept stačí jedna konzerva.

Ovšem, pokud koupíte pytlík cizrny a pytlík fazolí, budete mít suroviny i na další jídla, tudíž, co se týče finanční stránky, se vám více vyplatí. Cizrnu, ale i fazole den předem namočte, druhý den slijte, propláchněte a uvařte.

Suroviny
2 porce
200 g cizrny
150 g fazolí
1 ks okurka hadovka
1 ks červená paprika
1 ks cibule
5 ks cherry rajčat
1 ks balkánského sýru (lze vynechat)
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžička šťávy z citronu
1 špetka soli
1 špetka černého pepře
1 ks čerstvé petrželky
Postup
1
Postup je velice jednoduchý – stačí uvařit luštěniny či je pouze vyklopit z plechovky do větší mísy. Dále nakrájejte na malé kousky okurku.
2
Cibuli rozkrájejte na tenké proužky, papriku na malé čtverečky, rajčata na měsíčky, balkánský sýr na čtverečky a vše promíchejte.
3
Na zálivku smíchejte hořčici, olej, citronovou šťávu a nasekanou petrželku.
4
Veškeré ingredience promíchejte a podle chuti opepřete a osolte.
5
Na ozdobu použijte na proužky nakrájenou mrkev a podávejte s čerstvou bagetkou.

Mohlo by Vás zajímat

Linecké cukroví
29. 11. 2023 Nikola Klementová

Babiččino staročeské linecké, které by na Štědrý den chybět nemělo

SMog
28. 11. 2023 Petr Dostál

Kde je v Česku kvalitní vzduch? Útočišť před smogem stále ubývá

Lopatkovec
28. 11. 2023 Nikola Klementová

Aby lopatkovec aktivně kvetl, dopřejte mu domácí hnojivo, které zajistí bujnou květenu

Další příspěvky z kategorie Vaření a recepty

Kysané zelí
26. 10. 2023 Nikola Klementová

Kysané zelí: Jak ho naložit, aby bylo chuťové vynikající a nekazilo se

Nastal čas, kdy sklízíme okurky, papriky, rajčata, ale také…
5. 9. 2023 Nikola Klementová

Jak zavařit přebytek cuket: 2 recepty, které jsou jednoduché a výsledek je lahodný

Horka, která momentálně panují, od sporáku udržují nejednu…
21. 7. 2023 Nikola Klementová

Několik receptů na rychlý oběd či večeři v horkých dnech

Sběr medvědího česneku je v plném proudu, a tak není divu, že…
28. 3. 2023 Nikola Klementová

Lahodná polévka z medvědího česneku: Ideální k obědu, ale i večeři

Kdo by neměl rád domácí uzené maso? Snad jen vegetarián. Doma…
29. 1. 2023 Nikola Klementová

Vynikající oběd z jednoho pekáče pro milovníky uzeného masa

Černý bez patří mezi keře s širokým využitím, ale také k těm,…
12. 6. 2023 Nikola Klementová

Nejlepší sirup z černého bezu podle receptu z babiččiny kuchařky

zavřít reklamu
×
Reklama