Nejúčinnější postřik na mšice připravíte ze sody. Účinnost tkví ve správném poměru surovin a aplikaci

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 26.04.2024 06:45
Mšice

Existuje mnoho postřiků na mšice. Avšak bohužel velká většina z nich je připravena na chemické bázi, které na rostliny aplikovat nechceme.

Není však nutné používat chemické přípravky. Existují i domácí postřiky proti mšicím, které spolehlivě fungují. Mimo popela, tabákového odvaru a česneku, dokonale funguje také jedlá soda. Nemusíte se bát postřik použít, půdě ani rostlinám neublíží. Musíte jej však správně namíchat a aplikovat. Připravte si tedy silný postřik, který zničí mšice, ale i svilušky na rostlinách.

Jak poznat mšice na rostlinách

Poznat mšice na rostlinách není žádný problém. Aktuálně mnoho pěstitelů bojuje s mšicemi na libečku, angreštu, ale také na rybízu a na dalších rostlinách. Tito nevítaní hosté se však nebojí zabydlet se i v domácnosti na pokojových rostlinách. A jak je poznáme? Buď si všimneme žlutých, zelených či černých broučků na listech či stoncích. Nebo se také objeví deformace listů či jejich kroucení. 

Mšice

U svilušek je to podobné. Na listech rostlin se začnou tvořit světlé skvrny, běžně se žlutými tečkami. Listy následně změní barvu na stříbrnou, pak hnědou a nakonec odumřou. Mezi další příznaky, kterých si můžeme všimnout, je jemná pavučinka kolem listu. Při větším zasažení vede pavučina klidně i od stonku na list. V obou případech se jedná o savý hmyz, proto na nic nečekejte a braňte svou úrodu. 

Postřik z jedlé sody

Jedlou sodu nikdy nenaléváme na půdu. A to ani v domnění, že pomocí ní upravíme kyselost půdy. Postřik aplikujeme pouze na rostliny, a to z horní i spodní strany. Aplikaci poté opakujeme po týdnu. Na postřik si připravte 2 litry vody, 4 lžičky jedlé sody, 2 lžičky oleje a 2 lžičky nastrouhaného jádrového mýdla. 

Pokud jej nemáte, zvolit můžete obyčejný mycí prostředek na nádobí či tekuté mýdlo. Vše smíchejte nejlépe v plastové lahvi. Po promíchání přelijte tekutinu do lahve s rozprašovačem a důkladně aplikujte na rostliny. Aplikaci provádíme v podvečer, kdy příliš nesvítí slunce. Nezapomínejte také na správné hnojení všech rostlin. Díky němu budou více odolné a silné. 

Mohlo by Vás zajímat

Hrad Sovinec
publikováno 3. 5. 2024 autor Petr Dostál

Návrat do středověku – ochutnejte dobovou kuchyni a projeďte se kočárem

Maserati
publikováno 2. 5. 2024 autor David Vanda

Maserati bude k designu nových vozů využívat umělou inteligenci

Gargano
publikováno 4. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Italský poloostrov Gargano: Poznejte jeho krásu z hladiny moře

zavřít reklamu
×
Reklama