Pěstování libečku: Proč se rostlině kroutí listy a proč se na nich objevují hnědé skvrny

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 25.04.2024 07:00
Libeček

Libeček patří mezi velice oblíbené byliny, které nechybí na většině zahrad. Je nenáročný a za trochu péče může vyrůst až do výšky dvou metrů. Občas ale i libeček potrápí nějaký ten škůdce či choroba.

Říká se, že libeček je nezmar. Roste snad všude a vždy ho je tolik, že jej můžeme rozdávat. U některých pěstitelů tomu tak bude. Ale bohužel někteří naopak bojují o to, aby vyrostl alespoň do výšky 50 cm. Aby byl libeček opravdu vzrostlý, nějakou tu péči vyžaduje. A co se s ním děje, pokud na listech najdete hnědé skvrny nebo se listy zkroutí?

Pěstování libečku

Libeček by se neměl pěstovat v těžkých, jílovitých a přemokřených půdách, neboť by se mu zde nedařilo. Naopak vyžaduje humózní půdu s dostatkem živin. Preferuje také slunné nebo polostinné místo. Se zálivkou to nepřehánějte, nemá rád přemokření. Ovšem v létě mu vodu dopřejte klidně každý den. Pozor na chlorovanou vodu. Raději volte dešťovku nebo vodu odstátou. Čím jistojistě libeček nepohrdne, tak je zákvas z kopřiv. Jak připravit hnojivo z kopřiv jsme pro vás psali již v minulém článku. Hnojivo poté aplikujte jednou za měsíc. 

Kroucení a skvrnitost listů

Hnědé skvrny na listech libečku patří k častému onemocnění této rostliny. Skvrnitost se většinou objevuje v důsledku přemokření půdy. Například po deštích nebo po bohaté zálivce. Skvrnitost běžně způsobují houby, které vlhkost zbožňují. Je tedy lepší větvičky odříznout a počkat, až opět vyraší. Mezi další choroby patří rzivost. V takovém případě si na listech libečku všimnete drobných skvrnek, které se rozrůstají. List hnědne a odumírá. Pokud jste si tohoto onemocnění všimli již v začátcích, odstraňte napadenou část rostliny až u země a spalte ji. V případě většího zásahu je lepší se rostliny úplně zbavit a vypěstovat ji na jiném místě.

Libeček

Obezřetní bychom měli být v případě děr v listech. Ty totiž způsobuje lalokonosec libečkový. Nejlepším řešením je přemístění rostliny. Kroucení listů ve většině případů zaznamenáme kvůli napadení savým hmyzem. Například svilušky nebo mšice. Zkontrolujte důkladně rostlinu. Pokud na ní najdete jemné pavučinky či mšice, připravte si na ně postřik. Bohatě si vystačíte s domácími prostředky. Více o nich jsme psali v minulém článku. 

Mohlo by Vás zajímat

Star Wars
publikováno 1. 5. 2024 autor Petr Dostál

Nechť vás provází síla: Mezinárodní den Star Wars

Zuby
publikováno 2. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Zánět dásní trápí velkou část populace. Jak se potíží zbavit přírodní cestou?

Bylinky
publikováno 3. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Sezónní bylinky: Sbírejte je podle lunárního kalendáře a dodržte správný postup při sušení

zavřít reklamu
×
Reklama