Kvíz: Poznáte nádherně kvetoucí trvalky, které jsou téměř bezúdržbové? Otestujte své znalosti

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 20.04.2024 07:00
Trvalkový záhon

Trvalkové záhony zdobí okolí domu již dlouhá desetiletí. Mnoho z nich je navíc téměř bezúdržbových. Vyzkoušejte náš kvíz a otestujte se, zda poznáte úplně všechny.

Patříte mezi zaneprázdněné, kteří nemají čas pravidelně opečovávat své zahrádky? Ale stejně byste byli velmi rádi, kdyby vám zahradu zdobily nádherné a pestře zbarvené květy? Takových rostlin, tedy trvalek, existuje velké množství. Které z nich umí žít vlastním životem a nevyžadují příliš mnoho péče? Inspirujte se a zároveň se vyzkoušejte v našem kvízu, zda je poznáte všechny.

Bezúdržbová zahrada

Rádi bychom dodali, že žádná zahrada není bezúdržbová. Tedy, možná ta betonová. Ovšem, i když vysadíte krásně kvetoucí trvalky, je potřeba mít čas k odplevelení a celkové přípravě záhonů. Po vysazení je potřeba hlídat zálivku, a to do doby, než se rostlina řádně uchytí a začne růst. Určitě je také vhodné odplevelování kolem rostlin. A pokud si říkáte, že pomůže netkaná textilie, zde je potřeba přemýšlet, jaký druh trvalek do tohoto materiálu vysadíte. Některým trvalkám byste tak znesnadnili rozrůstání. Textilie je vhodná spíše pod keře, popřípadě k trsnatě rostoucím trvalkám. 

Péče o trvalkový záhon

Trvalky jsou opravdu minimálně údržbové, avšak v prvních měsících je bude potřeba odplevelovat. Plevel by jinak bral mladým rostlinám vláhu a živiny. V případě těžkých půd musíte záhon důkladně kypřit. Zvolit můžete také organický mulč. Jakmile se trvalky uchytí a začnou se rozrůstat, mulčování nebude potřeba. V dospělosti trvalky nevyžadují pravidelnou zálivku, mimo období, kdy panuje sucho. 

Avšak několik měsíců po výsadbě je zalévejte. Zálivku aplikujte méně často, ale vydatněji. Tak se voda dostane hlouběji, čímž docílíte odolnějších kořenů, které porostou i hlouběji v půdě. Ačkoli se jedná o nenáročné rostliny, na začátku růstu jim dopřejte kompost. Trvalky je také vhodné po odkvětu ostříhat. Mnohé z nich pak vykvetou ještě jednou. Pokud tento krok neuděláme, rostlina bude cílit do dozrávání semen a zpomalí svůj růst. 

Kvíz

1. Krásná trvalka, která bez velkého zásahu vydrží krásně růst a bohatě kvést na jednom místě klidně desítky let. Sluníčko jí svědčí a díky němu bohatě kvete.

2. Krásně kvetoucí, vysoké a letité trvalky, které zajistí bohatou nádheru ve skupinových výsadbách.

3. Trvalka kvetoucí od jara až do prvních mrazíků. Je naprosto nenáročná. Snese zimu, plné slunce, sucho i půdu chudou na živiny, přesto půvabně kvete.

4. Jemně kvetoucí rostlina, která se hodí k bujně rostoucím trvalkám. Má ráda suché a slunné stanoviště.

5. Krásná trvalka okrasná listem i květem. Daří se jí ve stínu a má ráda dokonale propustnou, ale vlhkou půdu.

6. Žlutě kvetoucí trvalka, která vyžaduje těžší a humózní a dostatečně vlhkou půdu. Má ráda slunné místo, ale ostré sluneční paprsky jí nesvědčí.

Mohlo by Vás zajímat

Aloe vera
publikováno 1. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Proč listy aloe vera žloutnou a měknou a jak rostlinu zbavit potíží

Bylinky
publikováno 3. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Sezónní bylinky: Sbírejte je podle lunárního kalendáře a dodržte správný postup při sušení

Star Wars
publikováno 1. 5. 2024 autor Petr Dostál

Nechť vás provází síla: Mezinárodní den Star Wars

zavřít reklamu
×
Reklama