Co s trvalkami na jaře? Aktuální péče je pro ně zásadní, aby v létě krášlily zahradu

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 28.03.2024 07:15
Trvalky

Snad všemi milované jaro už je tady. A tak nám zahrádkářům nastává čas, kdy bychom měli trvalkám poskytnout určitou péči. Jakou přesně?

Sluníčko nám již krásně hřeje a probouzí celou zahradu. Proto je právě nyní nejlepší čas začít opečovávat trvalky. Za naši péči, i když ne příliš velkou, nás v létě potěší překrásnými květy, které vykouzlí úsměv na tváři. Každý se jistě rád rozhlédne po nádherně rozkvetlé zahradě. My tedy rozhodně ano. Z toho důvodu jsme pro vás připravili pár vět o tom, jak se postarat o trvalky právě na jaře.

Jarní řez trvalek

Někdo trvalky stříhá na podzim, jiní zase na jaře. Podzimní střih provádíme většinou z toho důvodu, abychom na zimu uklidili zahradu. Ale také z důvodu jejich zmlazení. Dalším důvodem podzimního řezu je ochrana před nekontrolovatelným množením rostlin. Například u hvězdnice, netýkavky a dalších.

Kontryhel

Co se týká jarního stříhání, provádíme ho u většiny trvalek. Především pak u těch, které každoročně odumírají. Střih je velice jednoduchý, proveďte ho nad zemí. Avšak zde neudělejte chybu a střihněte nad narašenou částí. Stříhat můžete třapatkovku, šalvěj hajní, kokardu, hvězdnice, kontryhel, krásnoočko, čechravu, šantu, kakost a další.

Péče o okrasné trávy na jaře

I okrasné traviny patří mezi nádherné trvalky, které si zaslouží péči. Například proso, ozdobnice, kavyly a pampas na jaře vyžadují řez. Nejdříve je odzimujte – rozvažte je, vyhrabte listí a ostříhejte je přibližně sedm cm nad zemí. Snažte se stříhat stejnoměrně. Mezi traviny, které na jaře nevyžadují střih, patří kostřavy, metlice, ostřice a další stálezelené a výběžkaté trávy.

Jak pečovat o stálezelené trvalky

Ke stálezeným trvalkám patří oblíbené bergénie, ale také pryšce, pomněnkovce, dlužichy a další. Ty na jaře nestříháme! Pouze si je prohlédneme a odstraníme poškozené části nebo suché listy. To stejné platí i pro denivky, srdcovky a další trvalky, které se na zimu zatahují. Nestříhejte je, pouze u nich odstraňte odumřelé či poškozené části.

Bergénie

Nezapomínejte na velmi oblíbenou levanduli. Pro ni je jarní řez zásadní. Díky němu bohatě pokvetou, ale také díky řezu zajistíte pěkný tvar keře. V minulém článku jsme pro vás připravili postup, jak prořezat levanduli. Mezi další patří i svatolniy, které po narašení ostříhejte.

Mohlo by Vás zajímat

Rajčata
publikováno 19. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Žloutnutí listů u sazenic nepřehlížejte. Dodejte jim vitalitu, ať vás těší bohatou úrodou

Úklid
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Neuvěřitelné, co dokáže peroxid vodíku. 3 tipy, kde ho využít a kde ho raději nepoužívat

Bílinská kyselka
publikováno 19. 5. 2024 autor Petr Dostál

Za Knovízskou kulturou a do lázní Bílina

zavřít reklamu
×
Reklama