Jarní řez levandule je zásadní a rozhoduje o bohatém kvetení. Pozor ale na 4 chyby, které ji zničí

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 22.03.2024 07:15
Levandule

Rozkvetlá zahrada je pastvou pro oči každého pěstitele. Mezi nádherně kvetoucí rostliny patří také levandule, která ale pro bujné květy vyžaduje řez. Jakých chyb se vyvarovat při jejím řezu?

Pokud se již nemůžete dočkat, až vám levandule krásně vykvete a provoní zahradu či klidně i balkon, poskytněte jí jarní řez. Ten je zásadní pro krásný tvar i množství květů. Stále je ale potřeba dbát na správný postup. Kdyby byl řez proveden špatně, ošidíte se o krásné květy. Jakých chyb se tedy raději vyvarovat? 

Absence ve stříhání levandule 

Pravidelný řez levandule, který provádíme dvakrát, zajistí bujné květenství, ale také kompaktnost keře. Absence řezu vede k řídnutí, ale také k dřevnatění spodní části keře. Levanduli stříháme ideálně začátkem jara, tedy v březnu či dubnu, ale také na konci léta. Mezi další chyby patří nevhodně načasovaný řez. Pokud má ráno několik dnů po sobě mrznout, levanduli nestříhejte, vyčkejte. Rostlina vám dá sama jasně najevo, kdy je připravena na řez. Poznáte to tak, že rostlina začne obrůstat a objevují se malé pupeny lístečků. 

Radikální řez levandule

Další velkou chybou je radikální řez, kdy levanduli zastřihneme až do dřevnaté či suché části. V takovém případě by levandule v místě řezu již nevykvetla, nebo by kvetla minimálně. Stříháme tak, abychom zajistili krásný tvar keře, ale také, abychom podpořili jeho kvetení. Nejdříve vystříhejte odumřelé výhony. 

Levandule

Rostlinu si prohlédněte a starší větvičky zkraťte o jednu třetinu. Do dřevnaté části nezasahujte a ponechejte na ní kousek větvičky s pupeny. Nové rostliny, které nedřevnatí, ostříhejte klidně deset cm nad zemí. Je ale důležité pohlídat, aby na odstřižených výhonech zůstaly alespoň 3 pupeny s mladými lístečky. 

Odstraňování květů levandule

Věděli jste, že pokud levanduli po rozkvětu ostříháte, může vykvést ještě jednou? Stříhejte v té době, jakmile se květy rozvinou. Pokud by zůstaly zavřené a chtěli byste ji využít jako dekoraci, levandule by opadala. A jak levanduli využít? Připravte si z ní lahodný sirup, který v zimním období povzbudí vaše smysly. Můžete ji také nasušit a tradičně nasypat do pytlíčků a zavěsit do skříní. Můžete z ní vytvořit i zahřívací a relaxační polštář. 

Mohlo by Vás zajímat

Listové těsto
publikováno 5. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Rychlé a jednoduché listové těsto pouze z 5 surovin: Ideální na sladké i slané pečení

Trávnička
publikováno 8. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Pěstování trávničky: Pro husté trsy jí dopřejte správné umístění, ale také péči a ochranu

Sazenice papriky
publikováno 6. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší hnojivo na rajčata, papriky, cukety a okurky, díky kterému se dočkáte maximální úrody

zavřít reklamu
×
Reklama